Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Andrei Pântea va sta 25…

Andrei Pântea va sta 25 de zile în izolator

Fostul prim-adjunct al Procurorului General Andrei Pântea, reținut pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu”  în dosarul Karamalak, va sta 25 de zile în izolator. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Buiucani.

Andrei Pân­tea a ple­cat din sis­tem în sep­tem­brie 2015, după mai multe scan­da­luri și acu­za­ții la adresa sa. Acesta a con­dus, pen­tru câteva luni, Pro­cu­ra­tura Gene­rală, după demi­sia din ianu­a­rie 2013 a lui Vale­riu Zubco. Pân­tea era atunci prim-adjunctul pro­cu­ro­ru­lui gene­ral, func­ție pe care o deți­nea din mar­tie 2010. După expi­ra­ra­rea man­da­tu­lui, la înce­put de 2015, Andrei Pân­tea a fost trans­fe­rat în func­ția de adjunct al pro­cu­ro­ru­lui mun. Chi­și­nău, Ion Dia­cov. Pân­tea însă și-a dat demi­sia în sep­tem­brie 2015, la câteva zile după ce fos­tul pro­cu­ror muni­ci­pal, Ion Dia­cov, l-a acu­zat, în cadrul unei con­fe­rințe de presă, că ar fi încăl­cat legea.

ZdG a scris ante­rior că Pân­tea a fost cel care a decis, sus­pect, ca dosa­rul lui Kara­ma­lak să fie tri­mis la Moscova. Tot el a apă­rut dis­cu­tând tele­fo­nic cu Ion Șol­to­ianu, con­dam­nat pen­tru omor.

La înce­pu­tul lui 2015, ZdG a scris că Pân­tea şi-a înă­lţat, timp de doi ani, o casă modernă cu două nivele pe o stra­delă din ora­şul Codru din Chi­şi­nău. Pân­tea deţi­nea şi trei auto­mo­bile, prin­tre care un BMW X5, fabri­cat în 2006 şi cum­pă­rat în 2013 cu 150.000 de lei. „Con­si­de­raţi că un pro­cu­ror tre­buie să tră­i­ască pe malul râu­lui Bâc? Să-şi ridice acolo o colibă? Să umble încă­lţat în cizme de chirză? Luaţi în cal­cul anii lucraţi în Pro­cu­ra­tură”, declara atunci Andrei Pân­tea.

Ante­rior, Andrei Pân­tea a exer­ci­tat func­ția de pro­cu­ror al raio­nu­lui Ane­nii Noi.

Cum explică Pân­tea moti­vul pen­tru care a tri­mis dosa­rul lui Kara­ma­lak la Moscova?