De ce renunță Polonia la gazele de șist

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Intenţia Poloniei de a exploata depozite de gaze de şist a ajuns la final, după ce firmele de stat PGNiG, producător de gaze naturale, şi PKN Orlen, rafinare petrol, au anunţat că au decis să pună capăt proiectelor pe care le aveau în acest domeniu, transmite Reuters.

Polonia a început să exploreze depozitele de gaze de şist în urmă cu cinci ani, când premierul de atunci, Donald Tusk, declara că primele zăcăminte vor începe să producă în 2014. În aceste condiţii, o serie de mari companii energetice străine, precum Chevron Corp, Exxon Mobil şi Total, au demarat operaţiuni de explorare de gaze de şist în Polonia, pentru ca, ulterior, să renunţe una câte una din cauza scăderii preţului la petrol şi a faptului că niciuna dintre ele nu a găsit depozite care să fie viabile din punct de vedere economic.

Firmele poloneze de stat, printre care PGNiG şi PKN Orlen, erau ultimele care mai efectuau lucrări de explorare de gaze de şist.

„Discuţiile şi proiectele care au legătură cu gazele de şist sunt un subiect închis pentru noi”, a declarat miercuri directorul general adjunct de la PKN Orlen, Miroslaw Kochalski.

O declaraţie similară a venit şi de la directorul general de la PGNiG, Piotr Wozniak: „Gazul de şist a eşuat”.

Dependentă de importurile ruseşti, Polonia vrea să-şi diversifice sursele de aprovizionare şi, în acest sens, miza pe rezervele sale de gaze de şist, care, potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), ar fi cele mai mari din Europa, estimate undeva între 800 şi 2.000 de miliarde de metri cubi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...