Cât ne costă foştii lideri europeni: Remunerațiile ajung la milioane de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Remuneraţiile speciale la care au dreptul foştii comisari europeni pentru ca tranziţia spre următoarea fază din viaţa lor profesională să le fie mai uşoară revin în atenţie, în contextul în care, conform unor documente la care a avut acces Euronews, acestea ajung la milioane de euro.

Potrivit unor documente oficiale obţinute în exclusivitate de Euronews, începând din 2014, foştii comisari au primit indemnizaţii „de tranziţie“ şi alocaţii familiale (care pot include fonduri pentru copii şi educaţia acestora) în valoare de aproximativ 3,8 milioane de euro, pentru perioada 2016/2017 fiind prevăzute 5,7 milioane de euro.

Deşi comisarii europeni câştigă aproape 250.000 de euro pe an, aceştia primesc după ce pleacă din funcţie între 40% şi 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european.

Comisia Europeană este formată din 28 de comisari (existând un comisar pentru fiecare ţară membră UE), numiţi pe o perioadă de cinci ani, cea mai recentă numire fiind făcută în noiembrie 2014.

Deşi iniţial comisarii puteau cere indemnizaţii de tranziţie pe o perioadă de până la trei ani, în luna februarie a acestui an, această perioadă a fost redusă la doi ani, ca parte a unor reforme.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...