Oferta PPDA pentru PAS: Dacă până joi nu se acceptă, Năstase se retrage

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Demnitate și Adevăr a lansat marți o ofertă către Partidul Acțiune și Solidaritate căruia îi propune ca Andrei Năstase să fie candidatul comun al forțelor anti-oligarhice la funcția de președinte, în timp ce PAS-ului să-i revină dreptul de a înainta premierul în urma alegerilor anticipate.

Dacă această ofertă nu va fi acceptată, atunci Andrei Năstase se va retrage din cursă, iar PPDA urmează să susțină candidatul PAS în cadrul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

Într-o declarație de presă, semnată de biroul politic al PPDA, formațiunea politică menționează că „am fost în permanență promotorii consolidării forțelor democratice și anti-oligarhice pe o platformă comună, cu o agendă comună atât pentru alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare anticipate”.

„Am considerat că o soluție bună pentru forțele democratice, dar și pentru țară ar fi să mergem în aceste alegeri cu un singur candidat al partidelor declarate anti-oligarhice, iar decizia să fie luată într-un termen rezonabil, în baza unor criterii obiective, consacrate de organizare și desfășurare a unei campanii electorale eficiente.
Ne-am asumat în fața cetățenilor acest lucru și ne vom respecta angajamentul, chiar dacă mecanisme importante de identificare a candidatului la funcția de președinte cu cele mai mari șanse și capacități de a câștiga alegerile prezidențiale, sugerate de experți naționali și internaționali, nu au fost acceptate de partenerii de dialog, iar în consecință decizia a fost îndelung amânată”, se arată în document.

„În pofida faptului că, potrivit ultimelor studii sociologice, Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” este pe un trend ascendent și cel mai bine poziționat față de contracandidații puterii și opoziției geopolitice, considerăm că, în condițiile R. Moldova, sondajul de opinie, chiar dacă este comandat de o instituție internațională, dar realizat de una moldovenească, nu este instrumentul suficient de desemnare a candidatului unic”,, se continuă în declarație.

Potrivit formațiunii politice, „pe lângă riscul vicierii rezultatelor chestionării celor 1000 – 1500 de cetățeni din țară, inclusiv prin linșaj mediatic și răspândirea unor materiale denigratoare cu scopul de a influența rezultatul studiului, sondajele nu iau în considerare opțiunile electorale ale circa unui milion de cetățeni plecați la muncă peste hotare. Acestea lasă loc de interpretare prin numărul ridicat de indeciși și prezintă doar o imagine de moment, fără a ține cont de dinamica campaniei electorale și capacitatea concurenților de a-i face față”.

„Cu regret constatăm că partenerii noștrii au respins mecanismele suplimentare de identificare a candidatului unic, propuse de Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”. În prezent am ajuns în situația în care amânarea deciziei de desemnare a candidatului unic este păguboasă și pune în pericol nu doar eficiența campaniei electorale a acestuia, dar și șansa țării la schimbarea mult așteptată de cetățeni”, menționează PPDA.

În acest condiții, formațiunea politică condusă de Andrei Năstase vine cu o ofertă către PAS:

Conștienți de faptul că unica posibilitate de anihilare a campaniei de fraudare a alegerilor, pusă deja în aplicare de guvernare, o poate asigura o campanie electorală solidă și consolidată ce nu ar permite segmentarea votului pentru candidații opoziției anti-oligarhice;

Ținând cont de factorii obiectivi enunțați mai sus, Biroul Politic al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” reiterează oferta politică a partidului, exprimată constant, atât în spațiul public, cât și în cadrul discuțiilor cu partenerii de dialog, privind consolidarea forțelor democratice și anti-oligarhice pe o platformă comună, cu o agendă comună ce ar viza atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare anticipate, și anume: desemnarea lui Andrei Năstase în calitate de candidat unic pentru scrutinul din 30 octombrie 2016, Partidului „Acțiune și Solidaritate” revenindu-i dreptul de a înainta candidatul la funcția de Prim-Ministru. Dat fiind faptul că am trecut peste toate limitele de timp, așteptăm reacția partenerilor noștri până la 13 octombrie, orele 14.00.

În situația în care partenerul de dialog nu consimte asupra acestei formule,
• în interesul țării și al cetățenilor Republicii Moldova,
• în vederea neadmiterii accederii în turul doi a candidatului puterii oligarhice,

Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” va participa la scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016 prin sprijinirea în campania electorală a candidatului desemnat de PAS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...