Procuratura Generală oferă detalii cu privire la reținerea lui Andrei Pântea

Procuratura Anticorupţie anunţă despre reţinerea, în dimineaţa zilei de marţi, 11 octombrie, a fostului prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, în acţiunile căruia procurorii au constatat elemente de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Temei pentru reţinerea fostului prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv, declarațiile mai multor martori potrivit cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Caramalac, precum și identificarea la domiciliul persoanei reținute, în rezultatul percheziției, a documentelor referitoare la cazul Caramalac.

De asemenea, reținerea a fost argumentată prin necesitatea punerii sub învinuire a fostului Prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, deoarece urmărirea penală a fost pornită in personam.

Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013 prim-adjunctul Procurorului General Andrei Pântea a dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în cauzele nr. 2003037024 și nr.2002018064 în privința lui Caramalac Grigore cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale.

În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei.

Mai mult, la 14 decembrie .2010, însăși prim-adjunctul Procurorului General Andrei Pântea a respins o cererea similară a avocatului, înaintată în interesele lui Caramalac Grigore, privind inițierea transferului urmăririi penale, precum și cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respins cererea avocatului, depusă în interesele lui Caramalac Grigore, privind obligarea Procuraturii Generale să inițieze procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia către Procuratura Generală a Federației Ruse.

Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Caramalac” din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse s-a constatat, că autoritățile competente  ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore contrar art. 13 al Convenției de la Minsk privind asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.

Fostul procuror a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul CNA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.