Laureatul acestui premiu, atribuit în toţi anii unor personalităţi care s-au remarcat în apărarea drepturilor omului, va fi ales dintre aceştia în cadrul unei sesiuni plenare în 27 octombrie la Strasbourg, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.

Can Dundar, fost redactor-şef al cotidianului de opoziţie turc Cumhuriyet, Mustafa Djemilev, liderul istoric al tătarilor din Crimeea, precum şi Nadia Murad Basee şi Lamiya Aji Bashar, două femei din comunitatea yazidi din Irak, au fost selecţionate dintr-o listă de nume propuse de grupurile politice din Parlamentul European.

Alegerea va fi făcută de preşedintele Parlamentului European şi preşedinţii diferitor grupări politice, înaintea unei ceremonii pentru înmânarea premiului, programată pentru 14 decembrie la Strasbourg.

Dundar, acuzat că a dezvăluit 'secrete de stat' în Turcia, a fost condamnat în mai la cinci ani şi zece luni de închisoare, fiind de asemenea în pericol de a fi condamnat pentru presupuse legături cu organizaţia fostului predicator Fetullah Gulen, acuzat că s-ar afla în spatele puciului eşuat din Turcia.

Mustafa Djemilev luptă 'pentru drepturile omului şi ale minorităţilor de peste o jumătate de secol', se spune în acelaşi comunicat. Acest 'fost preşedinte al Adunării tătarilor din Crimeea, fost disident sovietic şi deputat în parlamentul din Ucraina', deportat în Asia Centrală în timpul copilăriei sale, 'are din nou interzis accesul pe teritoriul Crimeii', după anexarea acestuia de către Rusia.

În ceea ce le priveşte pe Nadia Murad Basee şi Lamiya Aji Bashar, Parlamentul European le prezintă ca 'apărătoare ale comunităţii yazidi şi scăpate din prizonieratul organizaţiei Stat Islamic'. Originare dintr-un sat irakian 'masacrat de SI în vara lui 2014, ele fac parte dintre miile de fete şi tinere femei răpite şi forţate la sclavie sexuală'.

Nadia Murad Basee a fost numită la mijlocul lui septembrie ambasadoare a ONU pentru victimele traficului de fiinţe umane. Ea militează pentru ca persecuţiile comise în 2014 împotriva comunităţii yazidi să fie considerate genocid.

În 2015, Premiul Saharov a fost obţinut de bloggerul saudit Raef Badaoui, întemniţat şi condamnat la flagelare în ţara sa pentru 'insultă' la adresa islamului.