Copiii moştenesc inteligenţa doar de la unul dintre părinţi: Cel mai bun predictor al inteligenţei picilor este IQ-ul mamei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noi studii privind genetica scot la iveală faptul că doar unul din părinţi este responsabil de inteligenţa copiilor. IQ-ul acestuia este cel mai bun predilect al nivelului de inteligenţă al celui mic.

Cu toţii ştim că inteligenţa are o componentă ereditară, dar până de curând credeam că aceasta se transmite în mod egal de la ambii părinţi. Conform cercetătorilor, femeile transmit genele de inteligenţă copiilor, deoarece acestea au dublu cromozom X, în timp ce bărbaţii au doar unul. Cromozomul X are un rol important în procesul de determinare a sexului, dar şi la dezvoltarea centrului gândirii din creier, scrie independent.co.uk.

Oamenii de ştiinţă cred că genele responsabile de funcţiile cognitive avansate, care ar putea fi moştenite de la tată, sunt dezactivate în mod automat. Numite „gene condiţionate”, acestea funcţionează numai dacă provin de la mamă. Studiile de laborator, la care au fost folosiţi şoareci modificaţi genetic, au constatat că cei cu o doză suplimentară de gene materne dezvoltă capete şi creiere mai mari, dar corpuri mici, iar cei cu o doză suplimentară de gene paterne au creiere mici şi organisme mari.

Cercetatorii din Glasgow au realizat un nou studiu pe subiecţi umani. Ei au descoperit că rezultatele din studiul pe şoareci coincid şi în cazul oamenilor, după ce au analizat 12.686 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani. În ciuda faptului că au fost luaţi în considerare mai mulţi factori, de la educaţia participanţilor la naţionalitatea şi statutul socio-economic, echipa de cercetători a primit acelaşi răspuns: cel mai bun predictor al inteligenţei copiilor este IQ-ul mamei.

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au constatat că legătura emoţională dintre mamă şi copil este crucială în dezvoltarea anumitor părţi ale creierului. Ei au analizat timp de şapte ani legătura dintre mame şi copii, descoperind că în funcţie de susţinerea emoţională primită, cei mici au obţinut cu 13% rezultate mai bune privind memoria, abilităţile de învăţare şi răspunsul la stres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...