18:15:59 20.04.2024
Stiri

Persoane suspecte, morți și adrese inexistente în Registrul de Stat al Alegătorilor

Partide/Comunicate 10.10.2016 17:05 Vizualizări2117 Autor: Ziarul National
Persoane suspecte, morți și adrese inexistente în Registrul de Stat al Alegătorilor


Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) continuă să aibă mai multe carențe, atestă observatorii Promo-LEX. Potrivit ultimului raport de monitorizare, în mai multe localități ale republicii au fost constatate mai multe necorespunderi între datele din RSA și informațiile deținute de autoritățile publice locale. În listele de alegători apar mai multe persoane decedate, persoane cu vize de reședință pe adrese inexistente sau persoane care nu sunt atestate în localitățile în care apar în listă.

Astfel, în cel puțin șapte localități, observatorii Promo-LEX au identificat necorespunderi între adresele indicate în buletinele de identitate ale alegătorilor și datele ce se conțin în RSA. Astfel de cazuri au fost descoperite în or. Sângera și s. Trușeni (mun. Chișinău), or. Ceadâr-Lunga, s. Chiriet-Lunga și s. Chirsovo (UTAG). În or. Sângera, în unele buletine de identitate ale alegătorilor sunt indicate reședința sau domiciliul pe străzi ce nu mai există. În s. Chirsovo, Găgăuzia, sunt atestate 80 de cazuri de necorespundere între adresele din RSA cu cele din buletinele de identitate. În s. Trușeni, mun. Chișinău, au fost depistate mai multe cazuri în care în RSA este indicată o anumită stradă pentru anumiţi locuitori, deși în buletinele de identitate ale acestora figurează altă adresă. În s.

În Ferapontievca, Găgăuzia, în RSA sunt înregistrate persoane necunoscute care, din spusele registratorului, nu locuiesc în localitate.

În cel puțin șase localități au fost identificate persoane decedate înscrise în RSA. În s. Năvârneț, raionul Fălești, la momentul vizitei observatorilor Promo-LEX, RSA conținea 46 de persoane decedate în anii 2015 –2016. O situație similară a fost înregistrată în s. Mingir, raionul Hâncești, unde au fost depistate opt persoane decedate începând cu anul 1999. În or. Sângera, mun. Chișinău, s. Pohoarna, r. Șoldănești și s. Avdarma, UTAG, au fost înregistrate persoane decedate, dar care nu pot fi excluse, deoarece nu au fost prezentate certificate de deces.

S-au constatat patru cazuri de neimplicare din partea registratorului în gestionarea RSA. În s. Chioselia Rusă și s. Cotovscoie din Găgăuzia, autoritățile locale nu au desfășurat procedura de verificare a RSA, deoarece nu au primit indicații în scris de la CEC. Iar în s. Baurci, din spusele secretarului consiliului local, încă nu a fost desemnat responsabilul de gestionarea RSA. În s. Băcioi mun. Chișinău, nu exista un funcționar responsabil de gestiunea RSA. În s. Nicolaevca, raionul Florești, conform RSA, au fost înscriși circa 100 de alegători domiciliați în s. Cuhureștii de Sus, din același raion.

„Calitatea datelor din RSA continuă să rămână o potențială problemă de scădere a încrederii publicului în procesul electoral. Reiterăm gravitatea situației, ce reiese din repetitivitatea problemelor menționate”, se arată în raportul semnat de Promo-LEX.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md