icon

Dialog al Premierului Pavel Filip cu Preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Urban Ahlin

10-10-2016 13:27
1,402

Cadrul de colaborare moldo-suedez şi posibilităţile de intensificare a dialogului politic bilateral au fost abordate la întrevederea de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu Preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Urban Ahlin.

 

În cadrul dialogului, Premierul a mulţumit autorităţilor de la Stockholm pentru susţinerea constantă acordată Republicii Moldova în realizarea reformelor şi în implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Totodată, Pavel Filip a apreciat dinamizarea dialogului interparlamentar dintre cele două ţări, menţionând că experienţa Regatului Suediei este foarte importantă pentru autorităţile de la Chişinău, având în vedere parcursul european al ţării noastre.

 

Premierul a făcut o trecere în revistă a reformelor prioritare promovate de Guvern, între care reforma administraţiei publice centrale, a administraţiei publice locale, a sistemului de pensii. Pavel Filip a menţionat că pentru realizarea reformei administraţiei publice centrale e nevoie de o unitate de implementare, constituită din profesionişti foarte buni, care să asigure succesul acestui proces important.

 

Reprezentanţii Parlamentului suedez, la rândul lor, s-au interesat între altele de rezultatele e-guvernării, acţiunile întreprinse de guvernare pentru asigurarea independenţei instituţiilor statului, lupta cu corupţia.

 

Premierul Pavel Filip a exprimat ferma convingere de a continua reformele iniţiate în aceste domenii strategice. În acelaşi timp, şeful Executivului a vorbit şi despre rezultatele sub aşteptări a e-guvernării, dat fiind faptul că mai întâi, procesele trebuiau modificate şi doar apoi digitalizate.

 

„Trebuie schimbată paradigma de luare a deciziilor, astfel, ca ele să fie luate nu pe verticală, ci pe orizontală. Atunci aceste decizii vor fi şi rapide, şi eficiente”, a conchis Pavel Filip.

 

La rândul său, Urban Ahlin, Preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, a apreciat progresul realizat de Guvernul Republicii Moldova în promovarea reformelor, inclusiv în realizarea Foii de parcurs convenită cu autorităţile de la Bruxelles. Totodată, oficialul suedez a subliniat că ţara sa va continua să susţină parcursul european al ţării noastre şi implementarea reformelor care au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de trai al cetăţenilor.

 

Suedia se numără printre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. În anul 2015, balanţa comercială între Republica Moldova şi Regatului Suediei a atins 19,5 milioane dolari SUA. Totodată, în primele şapte luni ale anului curent, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a depăşit 10,6 milioane dolari SUA. În prezent, în Republica Moldova activează 23 de întreprinderi cu capital suedez.

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30