CEDO a fost chemată să se pronunţe în cazul Morice contra Franţei după ce avocatul Olivier Morice a fost amendat de justiţia franceză pentru afirmaţiile făcute în presă cu privire la doi magistraţi. Morice, care din 1997 reprezenta interesele văduvei unui judecător găsit mort în apropiere de oraşul african Djibouti şi pe care familia îl considera asasinat, a fost condamnat în iulie 2008 la o amendă în valoare de patru mii de euro.

Motivul a fost că într-un articol publicat în ziarul „Le Monde” pe 8 septembrie 2000 a pus la îndoială imparţialitatea a doi judecători, pe care i-a acuzat de complicitate cu judecătorii din Djibouti pentru a favoriza teoria sinuciderii judecătorului. Morice, căruia i s-a imputat infracţiunea de defăimare publică a funcţionarilor statului, a atacat decizia, însă instanţele din Franţa i-au respins recursurile.
Invocând încălcarea dreptului la un proces echitabil şi la libertatea de exprimare, Morice s-a adresat în 2013 la Marea Cameră de la CEDO, unde recent un complet de 17 judecători i-a dat câştig de cauză.

CEDO a concluzionat că în acest caz avocatul Olivier Morice a exprimat judecăţi de valoare care dispun de o suficientă „bază factuală” şi a pus în dezbatere chestiuni de interes public privind disfuncţionalităţile din sistemul judiciar. În acest context, remarcile sale nu au depăşit limitele libertăţii de exprimare.

Hotărârea CEDO reprezintă un imbold pentru avocaţii care evită să comunice cu presa, dar şi un avertisment pentru judecătorii care persecută apărătorii pentru opiniile expuse în mass-media, subliniază unii avocaţi moldoveni.

„Această hotărâre ar trebui să-i încurajeze pe apărătorii din Republica Moldova pentru că mulţi dintre apărători evită să discute cu presa atunci când există vreo hotărâre arbitrară a unei instanţe de judecată. Acesta are dreptul să critice şi să apeleze la ajutorul mass-media pentru a pune capăt arbitrariului. Nouă ni se reproşează de mai multe ori că criticăm actul justiţiei. Judecătorii se răzbună pe avocaţii care le critică activitatea lor”, a declarat avocatul Violeta Gaşiţoi.

În aceeaşi ordine de idei, avocatul Stanislav Pavlovschi a menţionat că „în cazul dat ei au hotărât că interesul public predomină asupra necesităţii respectării autorităţii judecătoreşti. Există foarte mulţi judecători care nu vor ca adevărul despre activitatea lor ilegală să iasă la suprafaţă şi de asta ei întreprind tot posibilul ca să închidă gura, ca să reducă la tăcere pe acei puţini avocaţi care au curajul să spună lucrurilor pe nume. Cunoaşteţi foarte bine că şi judecătorii noştri făceau nişte excese de zel în domeniul persecutării unor avocaţi.”

„Cazuri în care avocaţii sunt persecutaţi, sunt sancţionaţi pentru faptul că-şi apără cu elan clienţii este o normalitate, iată de ce această hotărâre a CEDO este importantă mai ales pentru Republica Moldova, acolo unde se încalcă drepturile avocaţilor şi a întregii opinii publice care îndrăzneşte să se opună ilegalităţilor şi mai ales ilegalităţilor din justiţie. Devine legal, oficial inclusiv ieşirea în public, ieşirea în presă, criticarea pe bază de probe a judecătorilor, a celor care îndrăznesc să facă ilegalităţi”, a adăugat avocatul Andrei Năstase.

Pentru încălcarea dreptului la libera exprimare şi la un proces echitabil, statul francez urmează să-i plătească avocatului peste 30 de mii de euro.