Maimuțele au dovedit-o: Nu trebuie să fii om pentru a înțelege ce gândește altcineva

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Maimuțele au, la fel ca oamenii, abilitatea de a ghici ce gândesc alții, potrivit unui studiu, care susține că alte primate pot empatiza și au vieți interioare complexe.

Aceste constatări, făcute la cimpanzei, bonobo și urangutani, sunt primele care au demonstrat în mod clar că maimuțele pot prezice convingerile altora — chiar și atunci când știu că acestea sunt greșite.

„Această abilitate cognitivă se află în centrul atât de multor abilități sociale umane”, a declarat antropologul Christopher Krupenye de la Universitatea Duke, coautor al studiului. „Cred că descoperirile noastre încep să sugereze că, poate, maimuțele au o înțelegere reciprocă mai profundă decât am crezut anterior”, adaugă acesta, citat de The Guardian.

Într-o abordare nouă a unui experiment clasic de psihologie, maimuțele au putut să anticipeze corect că cineva ar căuta un element ascuns într-un anumit loc, chiar dacă ele știau că elementul nu mai era acolo.

Capacitatea de a prezice că cineva deține o convingere greșită — ceea ce psihologii numesc o „teorie a minții” — este văzută ca o piatră de hotar în dezvoltarea cognitivă pe care copiii o dobândesc în mod normal de la vârsta de cinci ani.

Constatările răstoarnă părerea că abilitatea de a te plasa în locul altuia o au doar oamenii.

Anterior, primatologii au arătat că maimuțele sunt extrem de calificate să înțeleagă ce doresc alții, empatizând și chiar inducând în eroare pentru a obține un avantaj pentru ele însele. Dar când au trebuit să prezică la ce se gândea altcineva, chiar și atunci când era greșit, maimuțele în mod constant nu au reușit să treacă testul.

Krupenye și Fumihiro Kano, psiholog la Universitatea din Kyoto, au reexaminat problema folosind o abordare creativă, care a implicat să arate maimuțelor clipuri cu diverse scenarii, având în centru un actor costumat în gorilă și un om, conform studiului, publicat vineri în revista americană Science.

„Provocarea noastră a fost într-adevăr de a face un film la care maimuțele să dorească să se uite”, a declarat Krupenye. „Maimuțele sunt obsedate de informații sociale, așa că am creat conflicte sociale care le-ar angaja și le-ar încuraja să urmărească informații cheie despre convingeri greșite”.

Un clip îl arată pe actorul îmbrăcat ca celebrul personaj King Kong lovind un om care ține o prăjină, înainte să fugă și să se ascundă în spatele uneia dintre două căpițe de fân la care omul se uită. În unele scenarii, actorul în rol de King Kong se mută în spatele celeilalte căpițe în timp ce omul dispare în spatele unei uși. Apoi omul apare din nou și lovește căpița unde crede că se ascunde agresorul său.

Prin utilizarea tehnologiei de urmărire cu privirea, oamenii de știință au arătat că 17 din 22 de maimuțe au trecut testul mutării privirii, arătând că au anticipat corect atunci când omul țintea căpița greșită.

Având o înțelegere a convingerilor altora este esențial pentru a reuși din punct de vedere social, anticipând ceea ce pot face oamenii și chiar păcălind pe cineva. Aceasta este o abilitate de mare importanță evolutivă — în societățile complexe, este mai ușor să progresezi dacă poți anticipa în mod corect comportamentul altora, scrie Los Angeles Times. A fi în imposibilitatea de a interfera cu ceea ce gândesc sau simt alții este considerat un semn precoce de autism.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...