Alegeri în Georgia: Victorie clară pentru partidul puterii, în fața formațiunii lui Saakașvili

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul la putere „Visul georgian” conduce în urma alegerilor legislative desfășurate sâmbătă în acest stat din Caucazul de Sud, conform rezultatelor parțiale comunicate duminică de Comisia electorală centrală, în timp ce opoziția a denunțate fraude la scrutin, transmite AFP.

După numărarea buletinelor de vot în 54% din circumscripții, Visul georgian conduce cu 50,44% din sufragii, în fața Mișcării Naționale Unificate (MNU) a fostului președinte Mihail Saakașvili, aflat în exil, care întrunește 26,67% din voturile pentru cele 77 de mandate repartizate proporțional, din totalul de 150.

Un mic partid prorus, Alianța Patrioților, pare de asemenea să fi depășit pragul electoral de 5%, o premieră după 1991.

Rezultatele definitive ale scrutinului ar putea însă să nu fie cunoscute înainte de sfârșitul lunii noiembrie, dat fiind sistemul electoral georgian foarte complicat.

Adresându-se mulțimii reunite în fața sediului partidului, premierul Giorgi Kvirikașvili a salutat o „victorie uriașă”.

„Ne-au fost furate voturi. Ne vom apăra voturile”, au denunțat însă susținătorii opoziției, adunați pentru a protesta în fața sediului Comisiei electorale centrale.

Aceasta a anunțat că au fost înregistrate 46 de plângeri, depuse de partide și de observatori, pentru încălcări de proceduri.

Cele două partide rivale, ambele prooccidentale, s-au aflat umăr la umăr în campania electorală, desfășurată într-un climat tensionat.

În octombrie 2012, victoria zdrobitoare a formațiunii Visul georgian a pus capăt unui deceniu de guvernare a MNU.

Între timp, popularitatea acestui partid s-a erodat puternic, pe fondul deprecierii monedei naționale în urma recesiunii din Rusia, partener comercial important al Georgiei.

Visul georgian susține, ca și MNU, aderarea țării la NATO, așa cum au promis liderii Alianței în 2008. Promisiunea rămâne însă suspendată deocamdată, din cauza opoziției ferme a Moscovei, care în urma războiului fulger din 2008 și-a instalat trupe în regiunile secesioniste georgiene Abhazia și Osetia de Sud.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...