16:32:14 25.04.2024
Stiri

Lucinschi explică cum a DEVENIT ACȚIONAR la „Unibank” și în ce relații e cu Shor. „Eram ca un TATĂ pentru el”

Economie 06.05.2015 17:17 Vizualizări3585 Autor: Ziarul National
Lucinschi explică cum a DEVENIT ACȚIONAR la „Unibank” și în ce relații e cu Shor. „Eram ca un TATĂ pentru el” europalibera.org


Fostul președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, numele căruia apare în raportul „Kroll”, recunoaște că este acționar la „Unibank” și că a împrumutat direct de la Ilan Shor 4,8 milioane de lei, iar alte milioane - de la niște „companii internaționale”.

Ex-președintele îl cunoaște pe Shor junior încă când acesta era în clasa treia și spune că, după moartea tatălui său, Miron Shor, i-a fost ca un tată.

Lucinschi spune că nu se consideră părtaș la jaful produs. „Eu într-adevăr sunt acţionar la „Unibank”. Dar să explic omeneşte cum s-a întâmplat. Eu pe Ilan Shor îl cunosc prin tatăl lui, am fost cu el în relaţii bune, prieteneşti, activa foarte mult cu mult regretata doamna Antonina în diferite acţiuni. Din clasa a treia îl cunosc. Acum, când s-a întâmplat că tatăl lui subit a decedat, el mai venea, se apropia, eu mă mai interesam cum o duce, ce face. Relaţiile noastre erau bune, niciodată nu am avut cu el business, afaceri, eram pentru el ca un tată, îi dădeam un sfat când trebuia. Şi parcă lucrurile mergeau bine”, a declarat fostul președinte pentru Europa Liberă.

Sursa citată a povestit cum a devenit acționar la „Unibank”. „În 2012, el (Ilan Shor - n.r.) se apropie de mine şi îmi spune: „Se vinde Unibank şi este posibilitate de a procura nişte acţiuni şi peste un an de zile ele se vor consolida, dumneavoastră le vindeţi şi veţi avea un ban”. În situaţia noastră, zic: „E normal”. Cu atât mai mult că eu ştiu că în sistemul bancar avem o legislaţie foarte bună, care controlează orice, nici nu mi-am pus întrebarea aceasta. „Bine, dar nu am aşa bani”. - „Noi avem prieteni care vă fac un împrumut”. - „Bine”. Trece un an de zile: „Băieţi, vindeţi acţiunile”, eram în aşteptare. „Am hotărât să mai mărim capitalul. Vă mai dăm un împrumut”, două împrumuturi încă au fost”, povestește Lucinschi.

Fostul șef al statului a explicat cum stau lucrurile cu împrumuturile sale, care se ridică la suma de 1,5 milioane de euro. „De la două-trei companii internaţionale, cunoştinţele lor, fiindcă eu cu patronii aceştia nu sunt cunoscut. Firmele acestea, după cum ştiţi, au fel de fel de denumiri, dar nu aveam niciun fel de dubii că e făcut prin cunoştinţe, nu e făcut de nişte oameni pe care nu-i ştii. Şi deja eu insistam: „Vindeţi aceste acţiuni. Nu-mi mai trebuie mie nimic”. Fiindcă simţeam că în jurul acesta lucrurile se cam înrăutăţesc, încep în sistemul bancar fel de fel, de ce trebuie numele meu să fie declinat? Au fost puse de câteva ori la bursă, dar în situaţia aceasta nu se vinde şi au fost nişte restricţii. Şi eu aştept să le vândă, ca să scap de toată chestia aceasta, fiindcă nu am avut niciun bănuţ, nici dividende, nu am avut niciun credit, nu am luat niciun credit de la această bancă ca să-l întorc, absolut nimic, aştept să le vând şi să scap de chestia aceasta”, a mai spus Petru Lucinschi.

Citiți continuarea AICI


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md