Maia Sandu acuză Direcția de învățământ Chișinău de organizarea unei ”mascarade electorale”

Ministrul Educației, Maia Sandu, a acuzat mai mulți lideri ai administrațiilor locale că încearcă să organizeze concursuri de angajare pentru directorii de instituții de învățămînt pe care le au în coordonare înainte de alegerile locale pentru a obține avantaje electorale. Ea a criticat în special Direcția de învățământ Chișinău, care a elaborat propriul regulament, fapt etichetat de ministru drept o ”ilegalitate crasă”. Potrivit șefei învățământului, acest document ignoră și încalcă toate obiectivele și principiile Codului și ale reformei educației.

Ministrul a subliniat că au fost eliminate toate prevederile din regulament referitoare la înregistrarea audio și video a concursurilor și a fost anulată obligativitatea prezentării de către candidați a certificatului ce atestă îndeplinirea standardului minim de competențe profesionale și manageriale.

Totodată, pentru prezentarea dosarului de concurs, candidaților li se oferă un termen de doar 4 zile, deși toți candidații trebuie să prezinte un plan detaliat și argumentat de dezvoltare a instituției, care necesită timp, resurse și acces la informație. Potrivit ministrului, termenul scurt de doar 4 zile pentru depunerea dosarelor limitează accesul potențialilor candidați la aceste concursuri.

De asemenea, Maia Sandu a observat și faptul că Direcția de învățământ Chișinău intenționează să organizeze în jur de 120 de concursuri în perioada 11-13 mai, adică peste 40 concursuri zilnic. Ministrul atenționează că ”evaluarea fiecărui candidat implică analiza CV-urilor, a planurilor de dezvoltare a instituției depuse de fiecare candidat, care, de altfel, pot cuprinde zeci de pagini, formularea întrebărilor și aprecierea răspunsurilor etc. Din experiența ministerului, pot afirma cu certitudine că nu este posibilă desfășurarea într-o zi a mai mult de 5 concursuri”.

”Nu putem decît să presupunem că scopul acestei mascarade este obținerea unor eventuale avantaje de ordin electoral. Transformarea concursurilor într-un exercițiu formal și fictiv discreditează însăși ideea concursului ca procedură de recrutare meritocratică a personalului”, a declarat Maia Sandu.

Ea a anunțat că Ministerul Educației a inițiat deja anularea administrativă a regulamentului adoptat de Direcția de învățământ Chișinău și ia în considerare posibilitatea depunerii unei plângeri penale împotriva conducerii Direcției pentru abuz în serviciu.

La moment, șefa DGETS Chișinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzațiile ministrului.

Maia Sandu a precizat că noul Cod al Educației prevede expres că ”regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi de director adjunct se aprobă de Ministerul Educaţiei”, și nu de autoritățile locale.Totodată, ea a recunoscut că acest regulament, deși a fost elaborat și adoptat la 23 martie 2015, el nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial din cauza unor obstacole birocratice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.