11:54:51 16.04.2024
Stiri

Angajamentul public, asumat de Maia Sandu. Se referă la procurorul general

Partide/Comunicate 07.10.2016 17:13 Vizualizări1621 Autor: Ziarul National
Angajamentul public, asumat de Maia Sandu. Se referă la procurorul general


Candidatul unic al opoziției antioligarhice ar putea fi desemnat pe 12 octombrie, a anunțat astăzi Maia Sandu. Potrivit ei, în această zi urmează să fie făcut public cel de-al doilea sondaj de opinie de referință al IRI. În cazul în care sondajul va indica șanse egale pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, partidele vor încerca să identifice, în regim de urgență, alte criterii de selectare a candidatului unic.

„Știm că există presiunea timpului, de aceea ne vom strădui să luăm o decizie în cel mai scurt timp”, a dat asigurări Maia Sandu în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice

Fosta ministră a Educației este sigură că, în cazul identificării candidatului unic, șansele acestuia să fie ales președinte sunt foarte mari, iar rolul președintelui în demolarea sistemului de guvernare corupt nu ar trebui diminuat.

Maia Sandu susține că prima fisură în acest sistem ar putea fi provocată prin neacceptarea unui procuror general cu probleme de integritate.

„Conform noii legi a procuraturii, viitorul procuror general urmează să fie numit de președinte. Concursul pentru funcția de procuror general a fost anunțat cu admiterea mai multor încălcări. Șeful statului ar putea să se opună unui astfel de concurs”, a declarat Maia Sandu.

Politiciana susține că și la numirea și promovarea judecătorilor șeful statului s-ar putea opune tentațiilor Consiliului Superior a Magistraturii de a promova magistrați compromiși. „Președintele poate ieși în public să explice cetățenilor motivele pentru care nu poate accepta numirea sau promovarea unui judecător. După ce vor fi făcute publice aceste informații, CSM-ului îi va fi mai complicat să insiste pe același candidat”, a subliniat Maia Sandu.

Sursa afirmă că, în cazul în care va ajunge în funcția de șef al statului, va face uz de dreptul președintelui la inițiativă legisaltivă.

„Primul proiect de lege pe care l-aș propune ține de „dezoffshorizarea” statului, prin interzicerea participării la achiziții publice a companiilor off-shore. Dacă vom închide acest robinet prin care banii se scurg din R. Moldova, vor exista posibilități și pentru a lansa lupta cu sărăcia”, a mai declarat Maia Sandu.

Întrebată ce va face după aceste alegeri, în cazul în care nu va ajunge șef al statului, politiciana a precizat că își va concentra eforturile pentru a pregăti partidul de viitoarele alegeri parlamentare.

„Deja discutăm despre participarea acestor trei partide la alegerile parlamentare ca o echipă unită. Suntem diferiți, dar trebuie să lucrăm împreună”, susține Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md