Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

18 Aprilie, 2024

Au fost publicate două metodologii ce vizează reglementarea activității furnizorului serviciului poștal universal

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunță că astăzi, 7 octombrie 2016, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, au intrat în vigoare două hotărâri ale Consiliului său de Administraţie: cu privire la aprobarea Metodologiei de repartizare a costurilor de producție pentru servicii poștale rezervate și nerezervate și a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciile poștale din sfera serviciului poștal universal. Ambele metodologii pot fi consultate pe pagina web oficială a ANRCETI, secțiunea Legislație/Hotărâri ale Consiliului de Administrație.

Prima metodologie a fost elaborată și aprobată de ANRCETI în urma coordonării cu Ministerul Finanțelor în temeiul prevederilor Legii comunicațiilor poștale (în continuare - Legea nr. 36/2016) care stabilește că furnizorul de serviciu poștal universal în persoana Î.S.„Poșta Moldovei”, desemnată în această calitate prin aceeași lege, va asigura evidența analitică în contabilitatea financiară separat pentru fiecare serviciu din sectorul rezervat și cel nerezervat, cel din urmă fiind supus evidenței contabile separate pentru serviciile din sfera serviciului poștal universal și pentru cele din afară acestuia. Prevederile legale presupun repartizarea costurilor de producție aferente serviciilor prestate pentru toate serviciile rezervate și nerezervate conform unei metodologii care se elaborează și se aprobă de ANRCETI.

Metodologa respectivă stabilește modul de repartizare a costurilor de producție pentru serviciile poștale rezervate și nerezervate furnizate de Î.S. „Poșta Moldovei”, cerințele față de întocmirea Raportului privind repartizarea costurilor de producție și față de metodologia utilizată pentru repartizarea acestor costuri. Î.S. „Poșta Moldovei” urmează să elaboreze ultimele două documente, să le publice (cel puțin pe pagina sa de Internet) și să le prezinte ANRCETI, până la data de 31 mai a anului următor perioadei de raportare financiară. Primul raport privind repartizarea costurilor de producție prezentat ANRCETI va reflecta situația financiară din anul 2017.

A doua metodologie a fost elaborată și aprobată în temeiul art. 4 din Legea nr. 36/2016 care stabilește că ANRCETI aprobă tarifele pentru serviciile poștale din sfera servciului poștal universal, precum și tarifele aplicate pentru utilizarea rețelei poștale publice în conformitate cu metodologia de stabilire a acestor tarife. Metodologia statuează modul de calculare și aprobare a tarifelor nominalizate. Ea conține formulele de calcul a tarifelor respective, cu specificarea că la calcularea tarifelor va fi utilizată informația din rapoartele Î.S. „Poșta Moldovei” prevăzute de reglementările relevante în vigoare și informațiile prezentate de Î.S. „Poșta Moldovei”, la nivelul de detaliere solicitat de ANRCETI, conform Anexei 1 la metodologie.

Potrivit metodologiei, Î.S.„Poșta Moldovei” va prezenta anual, până la data de 30 iunie, ANRCETI Raportul cu privire la costurile corectate și veniturile din serviciile prestate. În urma analizei raportului respectiv, ANRCETI este în drept să ceară Î.S.„Poșta Moldovei” revizuirea tarifelor pentru serviciile poștale din sfera serviciului poștal universal și a tarifelor pentru utilizarea de către alți operatori poștali a rețelei poștale publice pentru furnizarea de către cei din urmă a serviciilor poștale din sfera serviciului poștal universal. Primul Raport cu privire la costurile corectate și veniturile din serviciile prestate va fi remis ANRCETI de către Î.S.„Poșta Moldovei” până pe data de 30 iunie 2018.

ANRCETI consideră că aplicarea primei metodologii va asigura elaborarea conformă a documentelor necesare pentru fundamentarea tarifelor aplicate de Î.S. „Poșta Moldovei”, iar cea de-a doua metodologie va servi drept suport metodologic legal atât pentru calcularea de către Î.S. „Poșta Moldovei” a tarifelor pentru serviciile poștale din sfera servciului poștal universa și tarifelor pentru utilizarea rețelei poștale publice, cât și pentru verificarea și, după caz, aprobarea de către ANRCETI a tarifelor respective.

7 octombrie 2016

Ultima actualizare: 7/10/2016