Noile cifre făcute publice de Ministerul irlandez de Externe indică faptul că din iulie până în septembrie solicitările de paşapoarte irlandeze  depuse de către cetăţeni britanici a crescut cu 96%. Doar în luna septembrie 2015, au fost 3.431 de aplicanţi, comparativ cu septembrie 2016 când au fost 7.518. Însă, potrivit reprezentanţilor MInisterului irlandez de Externe, numărul a crescut în mod semnificativ imediat după Brexit.

Potrivit cifrelor, în luna iulie, au fost înregistrate 15.757 de aplicaţii în Irlanda de Nord, faţă de 9.401, câte au fost anul trecut în aceeaşi perioadă.
Procedura de ieşire din UE va începe în martie 2017În total, de la referendumul din iunie, au fost depuse 21.549 de solicitări ale britanicilor pentru obţinerea de paşapoarte irlandeze, comparativ cu 10.959 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aşadar, după referendumul care a decis ieşirea Marii Britanii din UE, mai mulţi cetăţeni britanici au început să ia în considerare obţinerea unor paşapoarte străine, în principal irlandeze, pentru a putea circula liber în spaţiul comunitar.

Pe 23 iunie, aproape 52% dintre britanicii care au votat în cadrul consultării populare au ales ieşirea din Uniunea Europeană. Marea Britanie nu a declanşat încă procedura privind părăsirea blocului comunitar, care va avea loc la sfârşitul lunii martie 2017.

Rezultatele referendumului au divizat profund Marea Britanie. Alegătorii din Scoţia, Irlanda de Nord şi Londra au votat pentru rămânerea în Uniune, iar alţi 52% dintre britanici au ales Brexitul în Anglia şi Ţara Galilor.