Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Raport CEPEJ: Zero cheltuieli alocate…

Raport CEPEJ: Zero cheltuieli alocate pentru formarea funcționarilor din sistemul judiciar

În 12 state care și-au crescut bugetul alocat sistemului judiciar între 2012 și 2014, cele trei componente ale sistemului judiciar au crescut (Azerbaijan, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, R. Moldova, Polonia, Federația Rusă, Elveția și Irlanda de Nord), arată un studiu recent efectuat de Curtea Europeană pentru eficacitatea justiției (CEPEJ). De precizat că creșterea bugetului sistemului judiciar se datorează în principal, bugetului alocat instanțelor în state precum Azerbaijan. Estonia, Letonia, Lituania, Malta, R. Moldova și România.

Același studiu arată că bugetul alocat sistemului judiciar din R. Moldova a crescut de la 13 000 000 de euro în 2010, la peste 16 000 000 de euro în 2012 și peste 28 000 000 de euro în 2014. Astfel sumele alocate în R. Moldova sistemului judiciar se explică prin necesitatea punerii în practică a planurilor de reforme și modernizare a sectorului judiciar. Totodată, în Moldova, reforma e susținută financiar de Uniunea Europeană. Schimbările organizaționale de asemenea se explică prin bugetul alocat sistemului judiciar.

Bugetul public anual al instanțelor per componente în 2014 arată un buget total public al instanțelor din R. Moldova în sumă de 19 000 000 de euro. Astfel, 62 % din acest buget a fost divizat pentru salarii, 1,5 % pentru informare, 12,6 % au fost îndreptate spre investiții în clădiri noi, 0 % au fost direcționate spre formare și educație și aproape 9 % pentru alte necesități.

Studiul mai arată că judecătorii debutanți au un salariu considerabil superior în comparație cu cel al unui procuror în Cipru, Estonia, Finlanda, Georgia, Lituania, Malta, Moldova, Suedia, Ucraina.

Raportul este bazat pe date din 2014 și la acesta au participat 45 de state membre UE.