Potrivit directorului general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, la ieşirea din localităţi au fost instalate filtre de dezinfectare şi de plasare sub observaţie sanitar-veterinară a animalelor.

Focarele de pestă porcină africană au fost depistate în două localităţi din raionul Donduşeni la sfârşitul lunii august. Primul focar a fost localizat în satul Moşana, unde opt din zece capete porcine au pierit, iar celelalte două au fost arse.

Al doilea caz a fost înregistrat în satul Cernoleuca, într-o gospodărie în care se întreţineau trei porcine şi care au pierit pe rând la scurt de timp. Reprezentanţii ANSA au trimis probele prelevate către un laborator din Spania, care a confirmat prezenţa pestei porcine în Moldova.

În urma incidentului, autorităţile au interzis importul cărnii de porc din Ucraina, unde au fost identificate zeci de focare de pesta porcină africană. De asemenea, până acum 150 de kilograme de produse din carne de porc au fost ridicate la frontieră. Infecţia virală evoluează rapid, iar animalele infectate mor. Boala nu se transmite la om.