Sectorul bancar din Rusia se clatina ingrijorător; Putin cere ajutorul unui expert din epoca sovietică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Centrală a Rusiei a decis să facă schimbări radicale în conducerea instituţiei, observatorii catalogând „mişcările de trupe” efectuate drept cea mai importantă remaniere din ultima perioada.

Guvernatorul Elvira Nabiullina a avizat trecerea prim-viceguvernatorului Dmitry Tulin din postura de de responsabil de politici monetare la cârma departamentului de supraveghere începând cu a două jumătate a acestei luni, iar acest lucru anunţă vremuri grele pentru instituţiile de credit din Rusia, relatează Bloomberg.

Supraveghere strictă

Tulin pare piesa principala într-o serie de rocade survenite în conducerea Băncii Centrale din Rusia. Acesta îl va înlocui din funcţie pe Alexei Simanovsky, actualul şef de la supraveghere, care va deveni consilier personal al Nabiullinei, în vreme ce viceguvernatorului Mihail Sukhov, cel care răspunde de partea de supraveghere şi reglementare a sistemului, i s-a arătat direct cartonaşul roşu.

De asemenea, coordonarea politicii monetare va intra direct în atribuţiile guvernatorului Elvira Nabiullina.

„Este o surpriză. Nimeni nu se aştepta la asemenea schimbări. Se vede dorinţa de a avea un sistem de supraveghere mult mai eficient”, comentează Oleg Kouzmin, un fost consilier al conducerii Băncii Centrale, în prezent economist şef la Renaissance Capital.

Tulin este un personaj care a lucrat în instituţie încă din 1978, în perioada URSS, ulterior urmând o carieră în cadrul FMI. În ianuarie 2015, Nabiullina şi Putin au apelat la fostul bancher din epoca sovietică pentru a menţine sub control cea mai gravă criză valutară în care s-a scufundat Rusia după 1998.

Acum, Tulin va deveni instrumentul prin care Nabiullina va putea reaşeza pe o fundaţie solidă sistemul bancar rusesc, după ce a eliminat băncile decapitalizate şi cu un management defectuos.

„Schimbările semnalizează şi faptul că s-a terminat operaţiunea de curăţare a sistemului bancar”, crede Kouzmin. Peste un sfert din instituţiile de credit din Rusia au rămas fără licenţă în urmă curăţării sistemului iniţiat în mandatul Elvirei Nabiullina, multe dintre acestea fiind implicate şi în operaţiuni de spălare de bani şi retrageri de capital.

Un sistem nou

Din 2008 şi până în prezent, Banca Centrală a Rusiei a recapitalizat diverse bănci cu o suma totală echivalând cu 28 miliarde de dolari, iar de acum dă semne că doreşte să îşi extindă rolul şi în iniţierea programelor bailout pentru bănci aflate sub controlul statului.

Planurile guvernatorului Nabiullina include crearea unui department special care să se ocupe de recapitalizarea şi lichidarea instituţiilor financiare, că şi în analiza de risc.

„A devenit evident faptul că reglajele fine şi intensificarea muncii în cadrul legal actual nu sunt de ajuns. Avem nevoie de o reorganizare în profunzime, o resetare a întregului sistem”, a explicat guvernatorul Băncii Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...