Un cardiolog celebru din Brazilia a vizitat Moldova în căutarea rădăcinilor sale basarabene

timermanVisează de mult timp să viziteze Republica Moldova, iar acest an a fost unul norocos pentru Sergio Timerman care a făcut drum lung din San Paulo până la Chișinău, iar apoi spre Briceni, acolo de unde, în 1935, tatăl său fugise în căutarea unei vieți mai bune.

Este povestea unuia dintre cei mai buni cardiologi din America de Sud, autorul a mai multor cărți și studii, laureat al mai multor premii internaționale în medicină.

Sergio povestește că a venit în Republica Moldova cu un sac de emoții în spate și multe întrebări și s-a întors acasă, în Brazilia, fericit și împăcat cu sine și cu multe-multe impresii pe care le-a povestit familiei sale despre țara de baștină al tatălui lor.

“Am decis să vizitez Republica Moldova după ce am descoperit orașul Șarhorod, acolo unde s-a născut mama mea, dar și frumoasa regiune Transilvania. Ciprian, ghidul meu de atunci, m-a încurajat să vizitez și Republica Moldova. Nu aveam foarte multe așteptări de la țară și mai puține legate de turism. Pentru mine vizitarea Moldovei însemna mai mult un fel de pelerinaj în trecutul meu. Nu știam aproape nimic despre ce aș putea găsi aici, era un loc total necunoscut”, a povestit Sergio pentru Moldova.ORG.

dsc_8349Acesta spune că, odată ajuns la Chișinău, așteptările lui i-au fost total întrecute și a avut parte de multiple surprize plăcute. Spune că orașul Chișinău este bine organizat și curat, iar mâncarea este extraordinară. Zâmbește și face referință, bineînțeles, la tradiționeala zeamă de pui. Vorbește cu pasiune despre bisericile din vârfurile de deal pe care le-a descoperit în satele basarabene și cât de încântător i s-a părut orașul Briceni, acolo unde s-a născut tatăl său.

Vinurile moldovenești – cireașa de pe tort

Sergio Timerman studiază de mai mulți ani domeniul vinificației și coordonează o comunitate locală în San Paulo și un blog al cunoscătorilor de vinuri. De aceea, spune el, călătoria în Republica Moldova a fost nu doar una de cunoaștere a rădăcinilor sale, dar și a mai multe feluri de vin absolut excepționale, cum apreciază el.

“Cricova este un loc pe care nu ar trebui să-l ratezi niciun turist. Purcari a fost, de asemenea, o mare surpriză pentru mine. Am fost încântat de calitatea vinurilor spumante, vinurilor albe (Feteasca Albă), vinurilor roșii (Cebernet Sauvignon, Feteasca Neagră), Jerez și Ice Wine-ul moldovenesc. Subteranele de la Cricova ar trebui să fie o destinație bine cunoscută în întreaga lume. Moldova trebuie să fie descoperită, are un potențial enorm”, adaugă doctorul.

dsc_8445

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.