Comisia Europeană a pornit investigaţia împotriva Google în urmă cu mai mulţi ani, compania americană fiind la un moment dat aproape de încheierea unei înţelegeri. Acordul a picat, însă, din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei, precum şi a unor grupuri media şi telecom din Europa. Google era acuzată atunci că a afectat afacerilor altor site-uri de cumpărături online.

Între timp, însă, autorităţile de Bruxelles şi-au îndreptat atenţia către sistemul de operare dezvoltat de Google. Astfel, dacă este să dăm crezare informaţiilor furnizate de Reuters, europenii ar vrea să oblige Alphabet, compania care deţine Google, să nu mai plătească producătorii de telefoane mobile pentru a instala în exclusivitate pe dispozitivele aplicaţia Google Search. În cazul în care aceasta nu s-ar conforma, autorităţile ar fi pregătite acorde o amendă de proporţii.

Reuters ar fi obţinut un document de 150 de pagini în care toate aceste lucruri sunt specificate în mod clar. De asemenea, Comisia Europeană ar vrea să le interzică celor de la Google să mai forţeze producătorii să preinstaleze aplicaţiile sale, în cazul în care acest lucru le interzice folosirea altor sisteme de operare.

În mod interesant, investigaţia care a dus la realizare ultimului document a pornit după ce grupul FairSearch a depus o plângere în luna martie a anului 2013. Conform Wikipedia, FairSearch este un grup de organizaţii care luptă împotriva dominaţiei Google în mediul online. Din acesta fac parte câteva dintre cele mai mari companii din sectorul tech, precum Oracle, sau Microsoft. Astfel, nu este de mirare că FairSearch a fost caracterizată pe parcursul timpului drept o organizaţie de faţadă pentru Microsoft.

Nu ar fi prima oară când Microsoft ar fi acuzată de asemenea practici. Pe lângă lobby-ul uriaş pe care l-a practicat în ultimii ani, Microsoft a investit în câteva asociaţii, precum Iniţiativa pentru o Piaţă Online Competitivă, care au scos în evidenţă toate plângerile aduse împotriva Google.