Linkuri accesibilitate

Referendumul maghiar: Orbán a pierdut, dar Europa nu a câștigat


Cutie cu voturile de la referendumul din Ungaria
Cutie cu voturile de la referendumul din Ungaria

Dacă fiecare țară poate decide să conteste, prin referendum, decizii luate in comun, asta riscă să ducă rapid la prăbușirea întregii construcții europene

Viktor Orbán va avea nevoie de multă stăpânire de sine atunci cand va participa, la sfârsitul lunii, la viitorul summit UE. Deja la un summit anterior, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker il intâmpinase cu cuvintele: “Bună, dictatorule.”

“Orbán si populistii au pierdut”, s-a bucurat astăzi presedintele grupului socialist din Parlamentul European Gianni Pittella. “Trebuie acum sa gasim o soluție crizei migrației.”

Ecologiștii din Parlamentul European au numit referendumul lui Orbán in chestiunea migrației “un atac împotriva dreptului si justiției din UE”.

Supărarea si indignarea sunt mari la Bruxelles impotriva lui Orbán, pentru faptul ca incă o dată a dovedit o totală lipsă de solidaritate cu celelalte țări din UE si in special cu cele vestice si Grecia, cele mai afectate de migrația necontrolată.

Premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta, 3 octombrie 2016
Premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta, 3 octombrie 2016

Până si membri ai propriului sau partid conservator, Partidul Popular European (PPE) au fost indignați de felul in care a fost formulată intrebarea din referendum: “Sunteți de acorrd ca Bruxelles-ul să mijlocească insstalarea in Ungaria a unor persoane care nu au naționalitatea maghiară, si asta trecând peste voința Parlamentului?” Cum a spus-o un europarlamentar: — Oare cum ar fi să organizăm in occident un referendum cu intrebarea: “Sunteți de acord să primim la noi muncitori din Europa de est care ne fac concurență neloială si să continuăm să plătim pentru a ajuta Europa de Est, in loc să dăm populației noastre?”

Sigur, formularea poate părea exagerată sau grotescă, dar chiar si in asemenea condiții nu s-ar ajunge la cvorumul de 50%. Chiar si asa, cifra de peste 3 milioane de NU reprezintă aproape o treime din populația Ungariei. Un maghiar din 3 a votat pentru o propunere xenofobă si care merge impotriva solidarității europene.

Ba chiar impotriva legalității si a dreptului UE, intrucât regulamentul european care prevede repartizarea, printr-un sistem de cote a 160.000 de refugiați pe o perioadă de doi ani a fost votat prin majoritate calificată de cele 28 de țări ale UE, ba chiar si de Parlamentul European.

Ungaria a atacat decizia colectivă UE in fata Curții Europene de justiție, insă Orbán a decis sa organizeze referendumul fără sa mai aștepte verdictul.

La referendumul din Ungaria
La referendumul din Ungaria

Cu toate astea, nimeni nu a obligat Ungaria pana acum sa primească vreun refugiat. Referendumul maghiar, ca si cel din Olanda, in primăvara, in legătura cu tratatul de asociere cu Ucraina, pune insă o serioasă problema Uniunii: dacă fiecare țară poate decide să conteste, prin referendum, decizii luate in comun, asta riscă să ducă rapid la prăbusirea intregii construcții europene.

Se aud chiar voci care spun ca nimeni n-a obligat Ungaria sa intre in UE. Asa cum iese acum Marea Britanie din UE, prin Brexit, la fel poate pleca si Ungaria, dacă găsește că regulile solidarității sunt prea constrângătoare. Ungaria nu dorește însă sa iasă, la fel cum nu o dorește nici Polonia populistă. Ambele țări, Ungaria ca si Polonia, primesc anual 4% din produsul lor intern brut (PIB) din fonduri europene. Apoi, ca membri UE, ele mai au și o garanție de securitate, spre deosebire de Ucraina sau Moldova, de pildă.

Se poate spune, asadar, că Orbán a pierdut, dar că UE nu a câștigat nimic din asta. In schimb, Germania, țara cu cel mai mare procent de imigranți, își va aminti de referendum si de refuzul oricărei solidarității maghiare atunci când va fi discutat din nou bugetul european.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG