Unul dintre cei mai căutaţi infractori din România a murit la Chişinău. Detalii

Unul dintre cei mai căutaţi infractori din România şi-a găsit sfârşitul la Chişinău, într-un spital, în urma unei grave afecţiuni la plămâni. Robert Girleanu, autorul unui triplu asasinat in urma cu 16 ani, dispăruse anul trecut, chiar în ziua în care şi-a primit condamnarea la închisoare pe viaţă, scrie presa de peste Prut.

Robert Gîrleanu figura pe lista Europol a celor mai căutați infractori din Europa, după ce, în luna mai a anului trecut, a dispărut fără urmă chiar în ziua în care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, de către un judecător de la Tribunalul Iași.

Basarabean de origine, având dublă cetățnie, moldoveană și română, Robert Gîrleanu și-a găsit sfârșitul sâmbătă, 1 octombrie, într-un spital de boli pulmonare, din Chișinău. Informația a fost confirmată în exclusivitate, pentru Litoral TV, de surse apropiate bărbatului, dar care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În urmă cu 16 ani, Robert Gîrleanu ucidea cu sânge rece trei bărbați. În decembrie 2000, asasinul a furat o maşină, împreună cu doi prieteni, pe care i-a omorât ulterior. Asasinul l-a ucis şi pe un martor la crime, a cărui singură vină a fost de a se fi aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.

Potrivit anchetatorilor, după ce i-a împuşcat pe hoţii de maşini, cu care nu s-ar fi înţeles ce parte îi revine fiecăruia, Robert Gârleanu le-a dus pe victime la aproximativ 20 km de Chişinău, într-o pădure, unde a săpat o groapă, a dat foc.

Trebuie spus că asasinul a profitat de bâlbâielile justiției române pentru a se sustrage pedepsei. Deși se știa că este un tip deosebit de pericolos, având și alte antecedente violente în palmares, Gîrleanu fusese pus în libertate, sub control judiciar, în luna mai a anului 2015, cu două luni înainte de pronunțarea sentinței de închisoare pe viață.

O perioadă, acesta s-a prezentat periodic la Poliţia din Iaşi, însă a dispărut pe 27 mai, chiar în ziua în care  poliţiştii au primit mandatul de executare şi s-au dus să-l ridice de acasă.

Robert Gârleanu avea numeroase antecedente penale, fiind cercetat pentru furt, contrabandă cu ţigări, precum şi aderarea şi sprijinirea unui grup de criminalitate organizată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.