Primul troleibuz cu baterii, asamblat la Chișinău, lansat pe străzile oraşului//FOTO

Primul troleibuz cu baterii, asamblat la Chișinău, a fost lansat luni, 3 octombrie.Troleibuzul cu propulsie autonomă este de producție belarusă și primul de acest gen asamblat la Chișinău, în baza acordului de colaborare dintre Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” (RTEC) și compania „Belcommunmash” din Misk, Belarus.

Unitatea de transport este dotată cu un ansamblu de baterii reîncărcabile care va permite deplasarea pe străzile capitalei acolo unde nu sunt linii de contact.

Astfel, troleibuzul poate parcurge 50-60 kilometri fără a fi conectat la rețeaua de contact și își poate reîncărcă bateriile în timpul deplasării, fiind conectat la rețeaua electrică, dar și prin generarea energiei proprii. Durata de exploatare a acestor baterii este de circa 10-12 ani.

La evenimentul de lansare a participat primarul capitalei Dorin Chirtoacă și prim-ministrul Republicii Belarus Andrei Kobeacov, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Până la sfârșitul acestui an vor fi asamblate alte 5 unități și va fi lansată o nouă linie pe care vor circula doar troleibuze cu propulsie autonomă. Costul unui troleibuz este de circa 200 mii euro, în timp ce costul pentru construcția unui kilometru de rețea de contact este de circa 5-7 milioane lei.

Menționăm că pentru anul 2017, municipalitatea își propune asamblarea a 20 de troleibuze cu propulsie autonomă, iar din bugetul local au fost alocați în acest sens 60 milioane lei. De asemenea, în baza acordului de colaborare dintre RTEC și compania „Belcommunmash” au fost procurate până în prezent, 102 troleibuze noi și alte 92 unități asamblate la Chișinău.

troleibuz

dorin

troleibuz

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.