Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.05.2015

Chişinăul doreşte un împrumut pentru proiectul de sortare a deşeurilor solide

Chişinăul doreşte un împrumut pentru proiectul de sortare a deşeurilor solide

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Băncii Europene de Investiţii au semnat astăzi un acord de intenţie privind finanţarea de către instituţiile financiare internaţionale a unui proiect de sortare a deşeurilor solide din municipiul Chişinău.

Durata implementării proiectului este estimată pentru perioada anilor 2016 – 2020. Creditul necesar pentru realizarea acestui proiect este de 10 milioane euro, cu posibilitatea de obţinere a unui grant în valoare de 5 milioane euro, care ar putea fi acordat până la sfârşitul anului curent, cu o rată a dobânzii de 5 – 6 la sută.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, aceste împrumuturi se acordă cu o componentă de grant, ceea ce micşorează dobânda până la circa 1 la sută. „Asemenea condiţii vor fi suficiente pentru realizarea proiectului de modernizare a serviciului de sortare a deşeurilor din capitală”, consideră primarul de Chişinău.

Astfel, reorganizarea întregului serviciu de sortare a deşeurilor prevede, în mod prioritar:
modernizarea parcului auto al Regiei „Autosalubritate”, procurarea şi amplasarea containerelor de sortare a plasticului, metalului, hârtiei şi a sticlei de la platourile de acumulare a gunoiului, construcţia staţiei de sortare a deşeurilor, transformarea masei organice în compost, modernizarea depozitului din comuna Ţânţăreni, prin construcţia staţiei de epurare a levigatului (lichid poluant, rezultat în urma acumulării deşeurilor).

Implementarea acestui proiect de către municipalitate va permite reciclarea şi sortarea a circa 80 – 90 la sută din gunoiul colectat în capitală, restul urmând a fi înhumat. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus