S-a lansat o petiție împotriva deciziei de a nu admite copiii nevaccinați la studii

injectie
Foto: monitorulcj.ro

Un grup de internauți au lansat o petiție prin care își exprimă dezacordul față de decizia Ministerului Sănătății de a nu admite copii nevaccinați la studii. „Solicităm Ministerului Sănătății să nu impună vaccinare forțată sau să garanteze responsabilitatea medicului prin semnătură că vaccinul nu prezintă nici un pericol”, se spune în petiție.

Recent, Ministerul Sănătății a făcut un apel către cadrele didactice și lucrătorii medicali din instituțiile de educație și instruire pentru copii să acorde atenție sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colectiv și neadmiterea celor nevaccinați până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova.

Ministerul Educației, pe de altă parte, declară că în calitate de autoritate publică centrală în domeniul învățământului, are obligația de a asigura accesul tuturor copiilor la studii, iar lipsa vaccinării sistemice a copiilor, din motive religioase sau filozofice, nu trebuie să constituie un impediment pentru accesul la studii în instituţiile educaţionale.

„Problema vaccinării obligatorii este discutată de mai mult timp în țara noastră. Există părinți care își vaccinează copiii conform planului de imunizare, dar există și părinți care fie din unele convingeri religioase sau din unele considerente de siguranță nu au încredere în calitatea vaccinurilor, fie că administrarea acestor vaccinuri în unele cazuri, pot duce la unele reacții adverse cu consecințe ireversibile pentru copii.

Recent, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a emis un Ordin de restricționare, făcând apel către instituțiile de învățământ să nu admită copii nevaccinați în școli și grădinițe din cauza unei eventuale epidemii de rujeolă care ar putea fi importată din România.Deci, prin acest ordin se încalcă în mod flagrant dreptul la învățătură și statul a prevăzut o condiție nejustificată și discriminatorie pentru accederea copiilor la învățământul general obligatoriu.

Luând în considerație că situația epidemiei de rujeolă în Republica Moldova nu este clară, iar părinții sunt neliniștiți din cauza oricărui tip de vaccin, solicităm Ministerului Sănătății să nu impună vaccinare forțată sau să garanteze responsabilitatea medicului prin semnătură că vaccinul nu prezintă nici un pericol”, se scrie în petiție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente