Poziția studenților și a tinerilor față de evenimentul de lansare a PDM organizat la USM

big_lansare_candidat111
Foto: PDM.md

Alianța Studenților din Moldova a înaintat o petiție prin care își exprimă poziția și nemulțumirea referitor la evenimentul organizat de USM, și anume, pentru faptul că acesta a devenit punctul de lansare a campaniei electorale inițiate de PDM. „O instituție de învățământ ar trebui să fie apolitică, iar acest fapt a demonstrat că nu a fost respectat acest lucru”, se menționează în mesajul remis de Alianță.

Organizațiile neguvernamentale studențești și de tineret, își exprimă public dezacordul cu organizarea evenimentelor politice în cadrul Instituțiilor de Învățământ Superior din Republica Moldova. În acest sens, lansarea în campanie electorale a candidatului din partea Partidului Democrat în campusul Universității de Stat din Republica Moldova a încălcat fundamental prevederile Codului Educației și a Cartei Universitare a USM. Organizațiile neguvernamentale au susţinut mereu independența universităților din Republica Moldova în raport cu mediul politic. Astfel, implicarea politică a instituţiilor de învăţământ superior are consecinţe grave, atât asupra activităţii academice, cât şi asupra credibilităţii poziţiilor publice ale conducătorilor acestora.

Dezacordul nostru are la bază atât solicitările venite din partea studenților pe care îi reprezentăm, cât și prevederile Codului Educației, unde este menționat expres în Art. 79, pt.2: ”Autonomia universitară constă în dreptul comunităţii universitare de organizare şi autogestionare, de exercitare a libertăţilor academice fără niciun fel de ingerinţe ideologice, politice sau religioase, de asumare a unui ansamblu de competenţe şi obligaţii în concordanţă cu politicile şi strategiile naţionale ale dezvoltării învăţămîntului superior.” Art. 135, alin(1), lit. (n) și (o) stabilesc drept obligație a personalului didactic, știinţifico-didactic, ştiinţific şi de conducere: „să nu facă şi să nu admită propagandă şovină, naţionalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educaţional„ și respectiv „să nu implice elevii şi studenţii în acţiuni politice (mitinguri, demonstraţii, pichetări)”.

Organizațiile studențești semnatare ale apelului conștientizează necesitatea unor acțiuni de promovare a participării la vot a tinerilor din universități și implicării active a acestora în procesele democratice din Republica Moldova. Cu toate acestea, favorizarea unor candidați prin oferirea posibilității unor platforme electorale de a se promova în universități, constituie o încălcare gravă a prevederilor Codului Educației și a altor acte normative în vigoare.

În acest sens, noi venim cu un apel către rectorii tuturor universităților din Republica Moldova să nu admită sub nici o formă organizarea evenimentelor politice în campusurile universităților. Considerăm că sfera educațională trebuie menţinută la distanţă de lupta politică, întrucât, în caz contrar, universităţile riscă să devină teren de luptă politică. Astfel poate fi afectat rolul acestora de a oferi cunoaştere studenţilor și opinii fundamentate societății într-un mod nepartizan și lipsit de interese ascunse.

Organizații semnatare:

Alianța Studenților din Moldova
Consiliul Studenților din Mass-Media
Consiliul Național al Tineretului din Moldova
European Law Students Association Cahul
Senatul Studențesc al Academiei de Studii Economice din Moldova
A. O. Comunitatea Tinerilor Ambițioși
Senatul Studențesc al Universității de Stat „Alecu Russo”
European Law Students Association Bălți
Euro Club Bălți
Senatul Studențesc al Institutului de Științe Penale și Criminologie Aplicată
Board of European Students of Technology Chișinău

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente