02:52:36 20.04.2024
Stiri

Ce se poate întâmpla cu REZOLUȚIA din Congresul SUA care vizează R. Moldova?

Politică 29.09.2016 18:30 Vizualizări1535 Autor: Ziarul National
Ce se poate întâmpla cu REZOLUȚIA din Congresul SUA care vizează R. Moldova? econtext.ro


Doi membri ai Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Randy K. Weber din partea statului Texas, și Trent Franks din statul Arizona au înaintat o rezoluție în Camera Reprezentantilor, unde cer între altele pornirea unor investigații legate de „furtul miliardului” din sistemul bancar al Republicii Moldova. Ce semnificatie au astfel de rezoluții?

Există cîteva aspecte care merită scoase în evidență, înainte de a explica ce este o rezoluție și care este semnificația unui document de acest gen.

Chiar dacă nu are puterea unei legi, o astfel de rezoluție aduce anumite teme legate de Moldova în atenție, aici la Washington.

Și asta e important. Rezoluția scoate în evidență importanta strategică a Moldovei, situația din regiune legată de politica agresivă a Rusiei, și în acest context, corupția din Moldova, ca forță destabilizatoare, exprimînd îngrijorarea față de acest fenomen și citînd cazuri concrete și recente.

Rezoluția merge chiar mai departe și numeste persoane al căror comportament economic și politic ridică serioase semne de întrebare, în special Vladimir Plahotniuc.

Cei doi membri în Congresul american solicită investigarea serioasă a celor întîmplate și sancțiuni pentru cei care se fac vinovați.

În esență este o rezoluție care dovedește o buna cunoastere a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova și care introduce aceasta tema în Congresul american.

Importanța și relevanța rezoluției nu trebuie neglijate, chiar dacă, procedural, o rezoluție nu este lege. Cei doi deputați, ambii republicani, au introdus aceasta rezoluție și rămâne de văzut ce urmeaza, în comisii și în plen.

Citiți continuarea corespondenței de la Washington pe europalibera.org.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md