Delegația APCE, îngrijorată de corectitudinea scrutinului prezidențial; Probleme majore depistate de oficiali

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupţiei, sistemul obscur de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale, inclusiv finanţarea externă, monopolizarea mai multor instituţii media şi lipsa transparenţei în ceea ce priveşte sursele de finanţare ale acestora, sunt problemele care domină campania pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie identificate de delegație pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei aflată într-o vizită de lucru la Chișinău.

Delegația APCE anunță că se arată îngrijorată de corectitudinea scrutinului prezidențial din 30 octombrie și reaminteşte necesitatea respectării principiului separării bisericii de stat.

Printre problemele care doină campania electorală se numără și rolul jucat de structurile oligarhice în viaţa politică a ţării, în deosebi în procesul electoral, dar și cel al bisericilor ortodoxe care se implică în campania electorală în susţinerea anumitor candidaţi.

„Delegația a remarcat că, indiferent de sensibilitățile geopolitice, un șir de îngrijorări profunde și persistente evocate anterior în recomandările Adunării Parlamentare și rapoartele de observare a alegerilor, rămân în continuare nesoluționate. În special, lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupției; sistemul obscur de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale, inclusiv finanțarea externă; monopolizarea mai multor instituții media și lipsa transparenței în ceea ce privește sursele de finanțare ale acestora; rolul jucat de structurile oligarhice în viața politică a țării, în deosebi în procesul electoral”, se arată într-un comunicat al Delegației.

Referitor la reflectarea climatului campaniei electorale în mass media, în opinia mai multor interlocutori, în pofida existenței unui număr mare de instituții media care dețin zeci de posturi TV, pluralismul media poate fi calificat drept limitat din cauza rolului dominant al unui „holding media afiliat unuia din partidele politice. În acest sens, Adunarea Parlamentară amintește despre prevederile Codului Audiovizualului care obligă toți radiodifuzorii să asigure reflectarea egală, echitabilă și imparțială a tuturor candidaților electorali în mass media”.

„Cu referire la procedura de colectare a semnăturilor, mai mulţi interlocutori au informat delegaţia pre-electorală despre utilizarea abuzivă a resurselor administrative, in mare parte, in favoarea candidatului Partidului Democrat. În special, au fost a fost emise alegaţii precum că administraţiile unor instituţii publice, cum ar fi Poşta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, precum şi ale unor şcoli şi instituţii medicale, au exercitat presiuni asupra propriilor angajaţi pentru a semna în listele de semnături. De asemenea, au fost relatate cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative de către autorităţile locale în favoarea altor potenţiali candidaţi. Delegaţia Adunării Parlamentare condamnă cu fermitate astfel de practici, care ar trebui excluse din campania electorală, şi reaminteşte necesitatea depolitizării instituţiilor statului, fapt solicitat anterior de APCE. Candidaţii independenţi sau exponenţii unor partide mici şi-au exprimat nemulţumirea faţă de numărul necesar de semnături şi distribuirea lor geografică, şi faţă de perioada scurtă a campaniei electorale”, se mai spune în concluziile APCE.

În ceea ce priveşte înregistrarea alegătorilor, delegaţia APCE afirmă că unii interlocutori şi-au manifestat îngrijorarea faţă de creşterea constantă a numărului de alegători începând cu 2005, în timp ce numărul persoanelor care emigrează din Republica Moldova este în creştere.

Delegaţia APCE a îndemnat autorităţile să întreprindă masuri necesare în vederea asigurării condiţiilor egale de campanie pentru toţi candidaţii electorali înregistraţi.

De asemenea, se anunţă că o delegaţie a Adunării Parlamentare formată din 22 de membri va reveni in Moldova pentru observarea alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...