Linkuri accesibilitate

Rusia respinge drept „motivate politic” concluziile raportului privind doborârea avionului MH17 în estul Ucrainei


Prezentarea raportului, Nieuwegein,Olanda, 28 septembrie 2016
Prezentarea raportului, Nieuwegein,Olanda, 28 septembrie 2016

Rusia a criticat raportul interimar al Comsiei Internațioanle de anchetă, prezentat miercuri în Olanda și care a ajus la concluzia că avionul malaezian de pageri doborât în 2014 în estul Ucrainei, a fost lovit de o rachet de tip BUK, lansată din regiunea controlată de separatiștii sprijiniți de Rusia. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova a calificat concluziile raportului drept „subiective și motivate politic”.

Avionul malaezian de pasageri, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât în estul Ucrainei pe 17 iulie, 2014. Nimeni nu a supraviețuit.

Șeful comisiei internaționale Fred Westerbeke, procurorul șef olandez, a precizat că în baza dovezilor existente, aceasta este singura explicație a accidentului. Comisia, a continuat Westerbeke, nu poate da însă publicității toate informațiile pe care le are în acest moment, pentru a nu periclita ancheta penală în curs.

Unul din purtătorii de cuvânt ai ministerului rus al apărării a declarat agențiilor de știri că raportul s-ar baza numai pe două surse: internetul și serviciului ucrainean de informații. În repetate rânduri în cursul anchetei, Rusia a încercat să acrediteze teoria că avionul ar fi fost doborât de un avion de luptă ucrainea sau de o rachetă BUK din dotarea armatei ucrainene.

Comisia Internațională de anchetă a prezentat miercuri, odată cu raportul și o animație video, însoțită de fotografii luate în 2014 de la locul accidentului, care arată cum a fost adus sistemul BUK de lansatoare de rachete în apropiere de localitatea Snizne. După care a prezenta înregistrări audio și fotografii care demonstrează că o rachetă a fost lansată.

După care, același sistem BUK, cu numai trei rachete, a fost retras în timpul nopții la Luhansk, în estul Ucrainei și de acolo mai departe, în Rusia.

XS
SM
MD
LG