„Este mai rău decât într-un abator", a declarat acesta în faţa Consiliului de Securitate al ONU, menţionând că unii oameni au rămas fără membre şi că sunt copii "care suferă neîncetat".

„Cei ce folosesc arme care provoacă distrugeri din ce în ce mai mari ştiu exact ce fac: comit crime de război", a continuat el.

„Aceasta este un război condus împotriva funcţionarilor din domeniul sănătăţii din Siria", a estimat el, amintind că dreptul internaţional obligă la protejarea personalului şi a instalaţiilor medicale. "Atacurile comise în mod deliberat asupra spitalelor sunt crime de război".

Cele mai mari două spitale situate în zona controlată de rebeli a oraşului sirian Alep au fost vizate miercuri dimineaţă de raiduri aeriene, ele neputând temporar să ofere servicii medicale. Potrivit organizaţiilor şi locuitorilor, atacurile ar fi fost comise de regimul sirian şi de aliatul său rus pentru a distruge infrastructura acestei zone.

„Atacul a avut loc la ora 4 dimineaţa. Un avion militar le-a vizat direct", a declarat Adham Sahloul, în numele organizaţiei Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS), cu sediul în Statele Unite.

Într-unul dintre spitale un generator a fost distrus în totalitate. Trei angajaţi au fost răniţi în cel de-al doilea spital, şi anume şoferul unei ambulanţe, o asistentă şi un contabil, a mai spus Sahloul. „În Alep au mai rămas doar şase spitale care pot oferi servicii (...)", a precizat el.

Cele două spitale au secţii de urgenţă şi de tratament al traumatismelor şi au mai fost supuse în trecut unor atacuri aeriene, potrivit lui Sahloul, care a mai spus că atacurile au fost lansate în mod "deliberat".

Anterior, o sursă medicală citată de site-ul cotidianului Le Figaro anunţa că un spital situat într-o zonă controlată de rebeli din oraşul sirian Alep a fost vizat de raiduri aeriene miercuri dimineaţă.

„Un avion ne-a survolat şi a început să lanseze rachete direct asupra spitalului nostru în jurul orei 4 dimineaţa", a declarat pentru Reuters Mohammad Abou Rajab, medic radiolog la spitalul M10. Un bilanţ al victimelor nu este deocamdată disponibil, însă medicul a spus că o parte din clădire a fost afectată.

„Peste pacienţii de la secţia Terapie Intensivă a căzut moloz", a spus el.

Ban a amintit că în luna mai, Consiliul a adoptat o rezoluţie privind protejarea personalului şi a instalaţiilor medicale în timpul conflictelor armate, dar că de atunci, atacurile în Siria şi Yemen nu au încetat.

„În Siria, carnagiul continuă şi nimeni nu este cruţat", a constatat el. „Lumea i-a lăsat să cadă, noi i-am lăsat să cadă", a afirmat acesta, făcând referire la civilii sirieni. „Trebuie să reacţionăm şi să cerem socoteală responsabililor", a mai spus acesta.