Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.09.2016

Iohannis: CSAT a decis realizarea unei strategii pentru îmbunătățirea relației cu Republica Moldova

Iohannis: CSAT a decis realizarea unei strategii pentru îmbunătățirea relației cu Republica Moldova

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis marți realizarea unei strategii pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea relației cu Republica Moldova.

"Relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă. Pentru a îmbunătăți abordarea relației dintre România și Republica Moldova s-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu și lung care va stabili cum ne vom poziționa în această relație. Evoluția politică din Moldova ne-a arătat ca partidele pro-europene au dificultăți care s-au văzut foarte bine după alegerile parlamentare din 2014", a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

Șeful statului a subliniat că este nevoie de o relație îmbunătățită, adăugând că faptul că România vine în sprijinul Republicii Moldova cu o finanțare importantă este un început, însă este necesară o implicare mult mai profundă.

"Credem că este nevoie de o implicare mult mai profundă în relațiile economice dintre România și Moldova și de implicarea noastră în construcția și întărirea instituțiilor democratice. Acestea vor fi prevăzute în strategia pe care o vom avea pregătită pentru sfârșitul acestui an", a spus Iohannis.

Președintele a mai arătat că solicitarea CSAT a fost să se constituie grupul de lucru în cel mai scurt timp, cu reprezentanți ai MAE, SRI, SIE și ai Administrației Prezidențiale. El a subliniat că în ședința CSAT a fost atrasă atenția că trebuie făcută deosebirea între abordarea foarte serioasă a relației dintre România și Republica Moldova și "abordări populiste electoraliste", având în vedere că urmează alegeri parlamentare în România și alegeri prezidențiale în Republica Moldova.

"Discuția despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la sfârșitul anului", a conchis Iohannis. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus