În schimb, Merkel a cerut noi eforturi pentru instituirea unui regim de încetare a focului în Siria, adăugând că depinde atât de Moscova cât şi de aliatul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, să pună capăt luptelor.

Recentele violenţe brutale împotriva populaţiei civile în zone asediate din oraşul Alep sunt 'absolut inacceptabile', a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

'Am văzut în ultimele zile un regres major', a mai spus ea.

Turcia, un susţinător fervent al rebelilor care încearcă să-l alunge pe Assad de la putere, şi-a reînnoit apelul pentru o zonă de interdicţie aeriană în nordul Siriei. Factori de decizie de la Washington au argumentat însă că o astfel de zonă de excludere aeriană ar fi greu instituit, având în vedere implicarea forţelor aeriene ruse în război.

Un acord de încetare a focului în Siria intermediat de Washington şi Moscova s-a încheiat pe 19 septembrie atunci când un convoi cu ajutoare umanitare a fost atacat în apropiere de Alep.

Angela Merkel a subliniat de asemenea 'obligaţiile umanitare' ale Europei de a ajuta refugiaţii care fug din zonele de război, precum Siria.

A face distincţie între refugiaţii creştini şi cei musulmani nu corespunde valorilor europene, a declarat cancelarul german.

'Noi nu facem distincţie între refugiaţii creştini şi cei musulmani şi nu spunem că unii primesc protecţia noastră în timp ce ceilalţi nu', a spus ea.