Două focare cu virusul pestei porcine în satele Moşana şi Cernoleuca. Probele transmise la un laborator din Spania

În satele Moşana şi Cernoleuca din raionul Donduşeni au fost depistate două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine. Probele preluate de la animalele decedate au fost transmise la un laborator acreditat din Spania, iar rezultatele urmează să fie transmise miercuri autorităţilor de la Chişinău.

Date în acest sens au fost anunţate la şedinţa de urgenţă, convocată marţi, 27 septembrie, de premierul Pavel Filip, unde membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale au discutat măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul Pavel Filip a solicitat autorităţilor să dea dovadă de maximă responsabilitate şi mobilizare.

Cer să avem o abordare foarte serioasă. Virusul poate afecta industrii întregi, de la creşterea porcinelor, până la prelucrarea cărnii şi cultivarea furajelor. E nevoie să aprobăm un plan concret de măsuri, care să prevadă responsabilitatea fiecărei instituţii în parte”, a accentuat Pavel Filip.

Astfel, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a aprobat un plan de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Documentul prevede între altele că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va va asigura fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţilor în vederea controlului virusului. Totodată, autorităţile vor efectua controale la punctele de trecere a frontierei de stat, pentru a elimina posibilitatea introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a produselor de origine animală temporar interzise.

În acelaşi timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în comun cu ANSA va elabora un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să fie interzis importul animalelor vii receptive la acest virus, a produselor din carne din zonele de risc, precum şi a furajelor din regiunile afectate de virusul pestei porcine africane. Decizia va fi examinată în regim de urgenţă în şedinţa de mâine a Executivului.

Pentru a reduce la maxim posibilităţile de răspândire a pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, va fi organizată o amplă campanie de informare privind posibilele riscuri şi modalităţile de acţionare în cazul depistării unor focare de infectare cu acest virus.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul nu se transmite la om, dar poate provoca pierderi economice uriaşe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.