"Vreau să-mi exprim hotărârea de a vedea autorităţile britanice luând parte la efortul umanitar pe care Franţa îl depune aici şi va continua să-l depună şi mâine", a subliniat Francois Hollande, sosit cu elicopterul într-o vizită de câteva ore la Calais, unde se va întâlni cu forţele de ordine, actori economici şi reprezentanţi ai unor asociaţii, dar nu va intra în "Junglă", de unde mii de imigranţi urmează a fi evacuaţi. Hollande este însoţit de miniştrii de interne, Bernard Cazeneuve, al locuinţelor, Emmanuelle Cosse, şi al transporturilor, Alain Vidalies, potrivit postului de radio Europe 1.

"Faptul că Regatul Unit a luat o decizie suverană nu-l exonerează de obligaţiile sale în raport cu Franţa", a adăugat el, făcând aluzie la votul asupra Brexit şi la acordurile bilaterale de la Touquet, care au deplasat la Calais frontiera britanică.

Lansată în alegerile sale primare pentru prezidenţialele din 2017, dreapta franceză şi-a adjudecat tema imigraţiei şi îşi multiplică atacurile împotriva guvernului socialist al lui Hollande, comentează AFP.

Rămas mult timp discret asupra temei ultrasensibile a imigraţiei, preşedintele francez s-a preocupat ostentativ de acest dosar în ultimele zile, prin vizita de sâmbătă la un centru de primire a imigranţilor în centrul Franţei şi prin această deplasare inedită la Calais.

La fel ca adversarul său de dreapta Nicolas Sarkozy, venit şi el la mijlocul săptămânii trecute la Calais, Hollande nu se va duce totuşi în tabăra propriu-zisă, unde tensiunile sunt puternice.

Situaţia umanitară s-a degradat semnificativ în această tabără suprapopulată, ai cărei ocupanţi încearcă tot mai des să treacă Marea Britanie, în pofida riscurilor: 12 imigranţi au murit în zonă de la începutul anului, dintre care cinci loviţi de vehicule în apropierea portului.

Guvernul a declarat recent că se angajează să desfiinţeze 'Jungla de la Calais până la venirea iernii' şi să-i redistribuie pe imigranţi în centre de primire dispersate în toată Franţa.