Actualitate

Relaţia complicată a Gazprom cu România: petrolul se ieftineşte, gazul pentru noi se scumpeşte

Preţul mediu al gazelor ruseşti a crescut în ultimul trimestru din 2014, deși preţul ţiţeiului, de care este legat preţul gazului pentru consumatorii europeni, a scăzut abrupt. Potrivit OMV, preţul mediu ţiţeiului Ural a scăzut de la circa 100 de dolari la 76 de dolari barilul în trimestrtul patru al anului trecut faţă de trimestru precedent. Însă în aceeaşi perioadă de timp, preţul gazului din import (preponderent din Rusia) a crscut de la 105 lei/MWh la 130 lei MWh. Cei de la Petrom spun că au făcut calculele pe baza estimărilor primite de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). "Preţul mediu al gazelor de import estimat de ANRE a fost de 400 USD/1.000 mc (sau echivalentul a 129,6 lei/MWh) se arată în raportul Petrom.

Este adevărat că, în ultimul trimestru al anului trecut, importurile de gaze stabilite de ANRE pentru segmentul non-casnic au fost de 5%, cu mult sub media de 18% înregistrată în ultimul trimestru al anului precedent.

Totuşi, potrivit presei ruse, preţurile cerute de Gazprom consumatorilor europeni au început să scadă spre finalul anului trecut, dat fiind că formula calcul a preţurilor la gazele naturale din contractele Gazrom ţine cont de evoluţia cotaţiilor petroliere. Astfel, dacă în vara lui 2014 Gazprom se aştepta un preţ de 350 de dolari, la finalul anului s-a dovedit că preţul a ajuns la 341 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Este adevărat că ajustarea preţurilor la gaze nu se face imediat ce se ieftineşte ţiţeiul. E nevoie de o perioadă cuprinsă între şase şi nouă luni, pentru ajustarea preţurilor Gazprom ca urmare a ieftinirii petrolului.

Sursa: economica.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *