Jurnaliștii de la Tiraspol – în grevă

Jurnaliștii canalelor publice din regiunea transnistreană au semnat o petiție către sovietul suprem prin care solicită revizuirea proiectului de lege cu privire la procedura de reflectare a  activității instituțiilor guvernamentale și judiciare în mass-media republicană și municipală.

Proiectul legii contestate presupune schimbarea fondatorilor, reînregistrarea organelor de presă guvernamentale, introducerea elementelor de cenzură și limitarea fondului de achitare a salariilor angajaților media, ceea ce, în opinia celor peste 400 angajați în instituțiile media publice din regiune, ar însemna subminarea și monopolizarea activității presei de „stat”.

Noul act obligă jurnaliștii să difuzeze integral și în cel mult 24 ore evenimentele cu caracter politic, ceremoniile oficiale și declarațiile deputaților și șefilor de administrație, deschiderea și închiderea sesiunilor sovietelor raionale, precum și numirile în funcții. Canalele media publice vor fi obligate să asigure spațiu și emisie de cel puțin 10 minute, pentru publicitatea activității  deputaților locali. Controlul asupra executării noii legi va fi asigurată de organele procuraturii.

Suntem convinși că are loc o distrugere planificată a instituției media de stat, am suspectat demult că se va întâmpla acest lucru. Ei, deputații, bat în oameni, în fiecare din noi“, a declarat Tatiana Serova, directorul interimar al postului TV „Pervîi Pridnestrovkii”.

Tamara Pavel, redactorul șef la „Pervîi Pridnestrovkii”, susține că întregul pachet de legi, include reguli, care, de fapt, dictează, cum și când trebuie să fie difuzate un program, în ce volum și la ce oră, ceea ce este inadmisibil. “Noi, ne vom lupta pentru drepturile noastre, or cenzura este interzisă potrivit legii supreme“, a menţionat aceasta.

Nicolai Ștanski, redactorul șef la Radio 1, crede că cu toți acești pași jurnaliştii sunt îndreptați spre suprimarea noastră, ca să le închidă gurile. “Este clar tuturor, că atunci când nu achiți salariile angajaților, ei demisionează, rămânem fără specialiști, în lipsa lor, nu avem produse media, respectiv, nimeni nu va putea critica sovietul suprem”, a comentat jurnalistul.

În opinia juristului Promo-LEX, Alexandru Zubco pe fundalul luptei pentru preluarea controlului asupra spațiului informațional în regiunea transnistreană asistăm de fapt, la un fenomen continuu de încălcare a libertăților civile, printre care, libertatea exprimării, presei, opiniei, etc.

Încă de la începutul acestui an, atât sovietul suprem, cât și executivul local au adoptat norme, care, de fapt au venit să împiedice libertatea media în regiune. Evident aceste semnale îngrijorează. Consumatorului final i se impune anumite opțiuni politice ale unor grupuri de interese și totodată i se interzice opiniile alternative. Reamintim aici, acea normă, care impune fidelitatea față de Misiunea de pacificare rusă și care sancționează penal pentru opinii libere. Constatăm, de fapt, că presă liberă în regiune nu există. Iar, persoanele active sunt urmărite și hărțuite pentru postări pe rețelele de socializare”, a declarat juristul Promo-LEX.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare