09:09:24 29.03.2024
Stiri

Iubiri celebre // DRAGOSTEA lui Einstein

Social 25.09.2016 16:30 Vizualizări2285 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // DRAGOSTEA lui Einstein sursa: google.ro

Personalităţi marcante // Fidel doar primei iubiri, fizica

Geniul lui Albert Einstein nu s-a răsfrânt şi asupra vieţii sale personale, care a fost presărată cu multe picanterii. Unul din biografii savantului a descris atracţia pe care femeile o simţeau în preajma lui ca fiind magnetică.

Copil nepromiţător

Nu a vorbit până la patru ani şi nu a citit până la şapte ani, ceea ce a făcut ca profesorii şi părinţii să creadă că era întârziat mental. Era considerat „îndărătnic” şi diferit.

Prima dragoste

În ciuda caracterului său introvertit şi singuratic, şederea în Elveţia a contribuit la socializarea şi la exteriorizarea sa. Aici a simţit şi primii fiori ai dragostei pentru Marie Winteler, fiica profesorului său. Îi scria scrisori pline de dragoste, însă după plecarea la studii la Zurih, scrie tot mai rar apoi întrerupe brutal relaţiile, provocându-i fetei o depresie nervoasă.

Soţia

Tânărul Einstein îi scrie frecvent colegei sale de studenţie Mileva Maric, o femeie foarte inteligentă şi hotărâtă, care avea să-i fie şi soţie. Relaţia dintre ei s-a consumat cu pasiune, în pofida unei sarcini nedorite, înaintea căsătoriei. Au trăit împreună 10 ani, perioadă în care cariera lui Einstein era în ascensiune, acesta publicând şi revoluţionara teorie a relativităţii.

Căsătorie alunecată pe pantă

Însă, în paralel cu recunoaşterea sa ştiinţifică, s-au produs schimbări şi în viaţa personală. Relaţia dintre cei doi a intrat în declin, Einstein a început să flirteze cu verişoara sa, Elsa, căreia i se plângea de gelozia şi depresia Milevei, care refuza să-i acorde divorţul. Au trăit despărţiţi cinci ani, însă până la urmă au divorţat.

Trei ani mai târziu, i s-a comunicat că a câştigat premiul Nobel pentru fizică. Banii primiţi pentru premiu i-a dat Milevei, respectându-şi promisiunea făcută în trecut, când cei doi credeau că la un moment dat vor câştiga premiul Nobel.

Verişoara Elsa

Era văduvă, o femeie foarte diferită de Mileva. Considera faima lui Einstein un lucru natural. În ciuda faptului că ducea dorul celor doi copii ai săi, Einstein era foarte hotărât să îşi petreacă restul vieţii alături de Elsa. Căsătoria lor a avut loc la patru luni după divorţul de Mileva. Albert avea 40 de ani, iar Elsa 43.

Un don juan consacrat

Savantul a avut numeroase aventuri amoroase şi în timpul mariajului cu Elsa. Au existat zvonuri potrivit cărora acesta nu ar fi fost atras doar de Elsa, ci şi de fata acesteia, Lise. Cică se căsătorise cu Elsa după ce fusese refuzat de către Lise (22 de ani).

După patru ani de căsătorie cu Elsa, şi-a găsit o nouă amantă, secretara sa Betty Neumann.

Spre bătrâneţe a avut o aventură cu altă secretară, Helen Dukas, care a emigrat împreună cu el în Statele Unite. Legătura lor a durat până în clipa morţii fizicianului. Helen a avut grijă de Albert după moartea soţiei acestuia.

Detalii picante

Scrisorile lăsate de Einstein dezvăluie mai multe detalii picante din viaţa amoroasă a omului de ştiinţă. Printre acestea, un detaliu interesant este faptul că frumoasa Ethel Michanowski, din Berlin, cu care Einstein a avut o relaţie intimă, l-a urmat la Oxford pentru a-l spiona.

Ultima aventură

A avut-o cu Johanna Fantova, o bibliotecară de la Universitatea Princeton, care mai târziu s-a mutat în casa lui. Pe lângă faptul că au aranjat împreună biblioteca personală a savantului, între cei doi părea că există o relaţie mai apropiată. În ultimii ani din viaţă erau văzuţi împreună, în sejururi pe mare sau asistând la concerte. Fantova a păstrat toate notiţele şi poeziile scrise de Einstein, pe care mai târziu le-a publicat în diferite colecţii.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md