08:24:30 19.04.2024
Stiri

Măsuri de PRECAUȚIE: Intrarea în UE, cu VIZĂ și CONTRA COST

Știri 25.09.2016 15:40 Vizualizări1782 Autor: Ziarul National
Măsuri de PRECAUȚIE: Intrarea în UE, cu VIZĂ și CONTRA COST


UE vrea să extindă masiv controalele la frontierele sale. Cine vrea să intre, trebuie să se înregistreze sau să solicite o viză de acces. Obiectivul este sporirea securităţii. Măsurile nu îi vor afecta pe cetăţenii UE.

Australia îl are demult, SUA din 2007: un sistem electronic de înregistrare a tuturor celor care intră pe teritoriul lor fără a avea nevoie de vize, scrie capital.ro. Un astfel de sistem doreşte să introducă acum şi Uniunea Europeană, pentru a controla mai bine cine intră în şi cine iese din spaţiul comunitar. În SUA, sistemul de înregistrare online se numeşte „ESTA". În Europa va purta numele de „Etias" (European Travel Information and Authorisation System). Comisia Europeană verifică în prezent cum poate fi instalat „Etias" la sutele de aeroporturi şi puncte de frontieră externă din UE. La sfârşitul anului va începe procesul de legiferare, în vederea aprobării introducerii aplicaţiei.

Miniştrii de Interne din UE au cerut din nou introducerea unui astfel de sistem după atentatele de la Paris din noiembrie 2015. Sistemul a fost planificat deja de mai mulţi ani, cu scopul de a anula anumite lacune de securitate. La fel ca în SUA, călătorii care vor intra în UE şi care nu au nevoie de viză se vor înregistra în avans pe Internet. În acest sens, ei vor fi nevoiţi să achite o taxă, la fel ca în SUA. Potrivit funcţionarilor UE, taxa va fi curpinsă între 13 şi 50 de euro. Având în vedere că anual intră în UE 30 de milioane de persoane din afara blocului comunitar care nu au nevoie de vize, încasările generate de acestea se vor situa între 390 de milioane şi 1,5 miliarde de euro pe an.

Taxă de acces şi pentru britanici?

Numărul celor care nu au nevoie de viză şi care ar urma să achite „Intrarea" în spaţiul comunitar ar putea creşte masiv în anii viitori. Milioanele de britanici care vor veni după Brexit în UE în concediu sau cu afaceri vor fi de asemenea puşi să se înregistreze la „Etias" şi să plătească. La fel ar putea fi cu cetăţenii din Ucraina şi Turcia, dacă UE va decide să anuleze obligativitatea vizelor de călătorie pentru aceste ţări. Camino Mortera-Martinez, de la think-tank-ul „Centrul pentru Reformă Europeană" din Bruxelles nu are o părere prea bună în legătură cu noile măsuri. „Ar fi o taxă dăunătoare pentru mediul de afaceri britanic", a declarat ea pentru „The Guardian".

Sistem complex de control

„Etias" este doar una din măsurile prevăzute de Comisia Europeană în cadrul unei iniţiative mai ample de securizare a frontierelor externe, după atacurile teroriste şi valurile migraţioniste din ultimul an. La baza noului plan de securizare a graniţelor UE se va afla un sistem de colectare a datelor tuturor cetăţenilor extracomunitari care tranzitează Uniunea. Reţeaua se va numi „EES" şi va fi finalizată până la sfârşitul acestui an. În prezent se pun la punct detaliile tehnice de funcţionare.

Începând cu anul 2020, fiecare intrare şi ieşire din UE va fi stocată într-o bază de date. Simultan, va fi controlată astfel valabilitatea permiselor şi vizelor de călătorie. Va fi modificată şi verificarea de date prin aşa-numitul „Schengen-Informations-System" (SIS), care cuprinde informaţii despre posibili atentatori terorişti.

Se va pune punct existenţei mai multor baze de date similare la nivel comunitar, a dat asigurări comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, într-un discurs în Parlamentul European din Strasbourg. „Noile sisteme vor ajuta la securizarea graniţelor Europei. Un alt pas concret este consolidarea poliţiei europene Europol, ceea ce va ajuta la eficientizarea schimbului de informaţii şi a descoperirii documentelor de călătorie false", a spus Avramopoulos. Datele privind intrările şi ieşirile din UE vor fi păstrate timp de cinci ani, după care vor fi şterse. Iniţiativa este deja criticată dur de activiştii pentru protecţia datelor.

Experţii de securitate ai Comisiei Europene arată însă că actualele reguli Schengen nu presupun strângerea sistematică a datelor cetăţenilor extracomunitari care tranzitează Uniunea. „La graniţe, funcţionarii verifică doar valabilitatea paşapoartelor şi vizelor prin metode optice. Nu se face şi o corelare regulată a datelor cu cele din Visa-Informations-System sau din Schengen-Informations-System", a declarat un diplomat european.

Excepţie: cetăţenii UE nu vor fi înregistraţi

După atentatele teroriste din Franţa de anul trecut, miniştrii de Interne francez şi german deciseseră în decembrie 2015 să reintroducă controale sistematice şi pentru cetăţenii comunitari. Posesorii de paşapoarte europene pot trece frontierele externe ale UE prin controlul simplu al documentelor de identitate, fără a fi nevoie de vreo înregistrare. În acest fel, de exemplu, nu se poate verifica de câte ori pleacă spre Siria şi revine înapoi în UE un jihadist radicalizat cu paşaport european. Acest deficit de securitate ar urma să fie anulat. Dar iniţiativa celor doi miniştri va fi foarte greu de impus din punct de vedere politic. Actualele reguli Schengen interzic clar colectarea şi verificarea datelor cetăţenilor comunitari la frontierele externe ale UE. Cu toate acestea, în anumite puncte de trecere a frontierelor externe, şi cetăţenii UE se vor supune unor controale automatizate, prin citirea datelor biometrice din paşapoartele lor şi compararea acestora cu feţele călătorilor comunitari. Datele lor nu vor fi însă salvate, cum va fi cazul cu cetăţenii extracomunitari.

Vor mai trece încă minim patru ani până când toate aceste sisteme vor deveni total operaţionale, cu instalarea scanerelor şi conectarea bazelor de date. „Avem nevoie de o coordonare mai bună între statele membre şi Bruxelles", crede vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Trebuie să realizăm că într-o lume mobilă nu avem alte şanse de sporire a securităţii noastre comune." Comisia mai crede că noile controale, scanere şi proceduri de înregistrare vor mai avea un efect benefic: intimidarea posibililor imigranţi ilegali.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md