12:33:12 28.03.2024
Stiri

Medicii BAT ALARMA: R. Moldova, în prag de EPIDEMIE. Majoritatea celor afectați sunt copiii

Social 25.09.2016 14:59 Vizualizări5451 Autor: Ziarul National
Medicii BAT ALARMA: R. Moldova, în prag de EPIDEMIE. Majoritatea celor afectați sunt copiii


După o perioadă de 10 ani de stabilitate epidemiologică, în R. Moldova se atestă, începând cu anul 2013, o tendinţă de activizare a procesului epidemiologic prin Hepatita virală A.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, o sporire a numărului îmbolnăvirilor a fost întregistrată și în primele opt luni ale acestui an - 295 de cazuri în teritoriile din dreapta Nistrului, față de 138 în aceeași perioadă a anului trecut, dintre care 244 la copii, ceea ce constituie 82,7% din numărul total.

Cazuri de Hepatită virală A au fost înregistrate în majoritatea raioanelor din R. Moldova, inclusiv în mun. Chișinău - 5 cazuri şi Bălți - 3 cazuri, în Cantemir și Șoldănești – câte 50, Florești - 48, Rezina - 43, Soroca - 25, Fălești și Anenii-Noi – câte 18, Orhei - 6, Leova și Telenești – câte 5, Râșcani - 4, Briceni și Drochia – câte 3, Edineț și Ungheni – câte 2, Ialoveni, Glodeni, Nisporeni, Ocnița și Ștefan Vodă - câte un caz.

Cel mai des, cazurile de îmbolnăvire se înregistrează la copiii instituţionalizaţi în instituțiile preșcolare și în instituţiile de învăţământ preuniversitar.

Potrivit medicilor, declanșarea procesului epidemic prin HVA este determinată de condițiile insalubre ale localităților, gospodăriilor, teritoriilor instituțiilor pentru copii şi aprovizionarea nesatisfăcătoare a populației cu apă potabilă de calitate, lipsa condițiilor de respectare a regimului igienic, nerespectarea normelor sanitaro-igienice în unitățile de alimentație publică și în sistemul de comerț cu produse alimentare, comercializarea produselor ușor alterabile în stradă, lipsa cunoștințelor și deprinderilor igienice ale populației, inclusiv ale copiilor, gradul scăzut de transmitere a cunoștințelor igienice și formarea deprinderilor igienice în populația generală, îndeosebi în rândul copiilor.

Hepatita virală A este o boală contagioasă umană, provocată de virusul hepatitei A, care se manifestă prin afectarea ficatului şi evoluţie ciclică, benignă, cu intoxicaţie de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcţiei ficatului, cu/sau fără icter, restabilirea rapidă a funcţiei hepatice şi pronostic favorabil.

Sursă de infecţie poate servi bolnavul cu formă tipică (icterică) sau atipică (frustă, anicterică, sub-clinică şi inaparentă), dar şi persoanele infectate aparent sănătoase.

Mecanismul de transmitere a VHA este predominat fecal-oral şi prin intermediul mâinilor murdare sau indirect, prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant sau consumul de apă și alimente contaminate.

Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, grețuri, vome, dureri abdominale și alte tulburări digestive (diaree, constipație). Deseori, debutul este similar unei intoxicații alimentară sau viroze respiratorii. Semne importante, specifice HVA – urina de culoare închisă, scaun decolorat, sclerele și pielea de culoare galbenă.

Pentru a evita îmbălnăvirile, spălaţi minuţios mâinile, cu apă și săpun, întotdeauna după toaletă și înainte de masă, consumaţi doar apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată, spălaţi fructele și legumele înainte de consum, evitaţi contactul cu persoanele bolnave și igienizaţi locuința și gospodăria.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md