În context, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, pleacă astăzi la Bruxelles pentru a prezida reuniunea viceminiştrilor ţărilor membre ale CEFTA, care se va desfăşura în perioada 25-28 februarie curent.

În cadrul primei reuniuni a viceminiştrilor, la 25 februarie 2015 va avea loc semnarea Protocolului adiţional la Acordul CEFTA dintre Republica Moldova şi Republica Macedonia, prin care vor fi anulate cotele la exportul de vin. Semnarea acestui document va permite liberalizarea completă a comerţului cu ţările din cadrul CEFTA.

Potrivit Ministerului Economiei, schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu ţările membre CEFTA au înregistrat, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, un ritm de creştere dinamic comparativ cu anul 2013. Volumul exportului a constituit 4,3 milioane de dolari, iar al importului - 26 de milioane de dolari. În 2013, acest volum a fost de 3,8 şi, respectiv, de 20,2 milioane de dolari.

Amintim că, Republica Moldova a aderat la Acordul Central European de Comerţ Liber în 2007, obţinând pentru prima dată preşedinţia în această structură regională în 2008. 

CEFTA a fost încheiat în 1992 între Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, în condiţiile dispariţiei sistemului CAER, în ideea facilitării schimburilor si a cooperării economice intraregionale. Acordul a fost văzut de la început ca un instrument de pregătire a statelor participante pentru aderarea la Uniunea Europeană. Actualmente membrii CEFTA sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Croaţia, Serbia, UNMIK Kosovo.