Cu cine s-a întâlnit și ce a discutat premierul Pavel Filip la New York

Prim-ministrul Pavel Filip a participat la lucrările sesiunii a 71-a a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se va desfăşura la New York, în perioada 19 – 23 septembrie, unde a avut mai multe întrevederi cu șefi de stat, premieri, demnitari de rang înalt a organizațiilor internaționale.

Foto: gov.md

Foto: gov.md

O vizită de importanță deosebită pentru Republica Moldova, astfel au apreciat mai mulți experți participarea premierului la înaltul for al ONU.

Consolidarea dialogului strategic moldo-american a constituit subiectul principal al discuției la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu Adjunctul Secretarului de Stat SUA, Victoria Nuland.  Șeful Cabinetului de miniștri a informat oficialul american că au fost realizate peste 90% din prevederile Foii de parcurs privind agenda de reforme, s-a reușit negocierea unui staff level agreement cu Fondul Monetar Internațional, iar în octombrie urmează să fie semnat Acordul cu FMI.

Pavel Filip a vorbit și despre reformele promovate de Executiv, în special, reforma administrației publice, a Guvernului, administrativ-teritorială și a sistemului de pensii. ”Până acum clasa politică s-a temut să promoveze aceste reforme pentru a nu-și pierde electoratul. Prioritatea mea nu este cariera politică, astfel că voi face tot posibilul pentru a realiza aceste reforme importante pentru modernizarea țării”, a accentuat Premierul.

„Felicit Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă de curaj. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a declarat Victoria Nuland. Oficialul american a îndemnat Executivul să nu rateze șansa oferită de FMI și Comisia Europeană și să realizeze toate condițiile negociate. Pavel Filip a dat asigurări că toate condițiile FMI vor fi îndeplinite în termenele stabilite.

La rândul său, Adjunctul Secretarului de Stat Victoria Nuland a reiterat disponibilitatea ţării sale de a susţine şi în continuare integritatea teritorială a Republicii Moldova şi rezolvarea pe cale pașnică a problemei transnistrene.

Foto: gov.md

Foto: gov.md

La întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în premierul Pavel Filip a reiterat că integrarea europeană este proiectul de țară al Republicii Moldova și guvernarea actuală va depune toate eforturile pentru atingerea acestui obiectiv și asigurarea unui trai decent al populației.

Oficialul european a încurajat autoritățile de la Chișinău să avanseze în implementarea reformelor, inclusiv în sectorul bancar, pentru a  întoarce încrederea partenerilor străini, dar și a cetățenilor în instituțiile statului. Donald Tusk a dat asigurări că UE va susține Republica Moldova în implementarea reformelor și în realizarea aspirațiilor sale europene.

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a avut  o întrevedere cu sub-secretarul pentru diplomaţie publică şi afaceri publice al Departamentului de Stat, Richard Stengel. În cadrul întâlnirii, a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate de pe agenda relaţiilor bilaterale, situaţiei mass-media din Republica Moldova şi reformelor promovate în domeniul audiovizualului, precum şi în legătură cu noi domenii de colaborare în cadrul dialogului bilateral moldo-american.

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere a constituit unul dintre subiectele cheie în discuțiile purtate de premierul Filip cu Federica Mogherini, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Oficialul european a îndemnat autoritățile Republicii Moldova să continue agenda de reforme, în special în domeniul justiției și cel bancar, și să asigure o desfășurare corectă și transparentă a alegerilor prezidențiale.

onu

Obiectivul de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova a fost discutat de Pavel Filip cu administratorul Programului ONU pentru Dezvoltare, Helen Clark.

Subiectul principal al discuţiilor dintre cei doi oficiali a fost ajustarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă încorporate în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, la nivelul priorităţilor naţionale ale Republicii Moldova.

ciolois

Stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cu prim-ministrul României, Dacian Cioloș. Cei doi oficiali au remarcat intensificarea dialogului politic bilateral la diverse nivele, ce denotă interesul sporit şi importanţa prioritară atribuită relaţiei speciale dintre cele două state, în spiritul Parteneriatului strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Cei doi demnitari s-au referit la procesul de implementare a diverselor programe de asistență tehnică și financiară pentru Republica Moldova, în conformitate cu acordurile interguvernamentale între cele două țări.

Colaborarea dintre Moldova și Luxemburg a fost discutată la întrevederea premierului Pavel Filip cu omologul său luxemburghez, Xavier Bettel.

Polonia este dispusă să împărtăşească propria experienţă cu Republica Moldova în implementarea reformelor şi realizarea obiectivelor privind integrarea europeană. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în timpul întrevederii bilaterale cu prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip.

Preşedintele polonez a reconfirmat deschiderea ţării sale pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova, precum şi implementarea reformelor în ţara noastră. De asemenea, a fost reiterată disponibilitatea Poloniei de a-şi împărtăşi propria experienţa din perioada de tranziţie.

Subiecte ale colaborării bilaterale, au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel.

Relațiile moldo-bulgare și investițiile bulgare în sectorul TIC au constituit subiectul discuției între premierul Filip și preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.

Șeful cabinetului de miniștri a mai avut întrevederi cu preşedintele Letoniei, Raimonds Vējonis, și preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.