Demonstraţiile, desfăşurate sub sloganul "Ajunge!", au fost organizate ca răspuns la un atac mortal care a avut loc la începutul lunii în capitala Helsinki asupra unui bărbat de 28 de ani care a protestat împotriva unui grup neonazist, a transmis postul finlandez de televiziune YLE.

Bărbatul a murit la 16 septembrie din cauza rănilor suferite, la aproape o săptămână după ce a fost implicat într-o altercaţie cu membri ai Mişcării Finlandeze de Rezistenţă.

El a fost lovit cu picioarele şi a căzut cu capul de pământ după ce ar fi scuipat în faţa unor membri ai grupului neonazist.

Un bărbat de 26 de ani, despre care poliţia a spus că este un membru activ al grupului neonazist, a fost trimis la închisoare miercuri sub suspiciunea de ucidere din culpă.

Mai mulţi politicieni de top, inclusiv prim-ministrul Juha Sipila, au condamnat incidentul, şi au apărut apeluri pentru interzicerea organizaţiilor rasiste şi extremiste.

Poliţia din Helsinki a estimat că 15.000 de persoane au luat parte la marşul de sâmbătă din Piaţa Senatului. Marşul s-a încheiat cu scurte discursuri susţinute de diverse personalităţi, printre care fostul preşedinte Tarja Halonen, cu muzică şi cu un moment de reculegere în memoria bărbatului de 28 de ani.

Doi protestatari anti-imigraţie au fost arestaţi în alte două locuri din Helsinki, a precizat poliţia.

Sipila a luat parte sâmbătă la un protest anti-rasism în oraşul Kuopio. El a spus că guvernul va anunţa în curând măsuri privind grupurilor extremiste, a relatat YLE.