Invenții și experimente. Cum a decurs cea de-a treia ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni

cercer
Foto: Echipa de voluntari PC: Facebook/Cristian Papanaga

Pe 23 septembrie, în scuarul Academiei de Științe a Moldovei a avut loc Noaptea Cercetătorilor Europeni. Acest eveniment a fost organizat simultan în 300 de orașe din Uniunea Europeană. Toți vizitatorii au avut ocazia să participe la experimente, să viziteze laboratoare amenajate, să comunice cu oameni de știință și chiar să intre în pielea unui cercetător preț de câteva minute.

„Acest eveniment ne apropie mai mult de spațiul european de cercetare. Noi am venit astăzi  în scuarul Academiei de Științe ca să demonstrăm Republicii Moldova că noi suntem cercetătorii gata să participe la dezvoltarea țării. Și prin intermediul acestui eveniment vrem să atragem atenția populației la importanța Științei și Inovației pentru Moldova”, a declarat Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei .

În cadrul evenimentului, președintele Academiei de Științe a Moldovei l-a decorat pe șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, cu Medalia Academiei de Științe a Moldovei „Nicolae Milescu Spătaru”.

„Sunt prezent la acest eveniment pentru a treia oară și este foarte bine că și Republica Moldova face parte din cele peste 300 de țări care organizează acest eveniment, care presupune îmbinarea a doua lucruri frumoase: știința și distracția. Uniunea Europeană e disponibilă să ajute Moldova în domeniul științei și a educației, deoarece  atât știința cât și educația trebuie să contribuie și să concentreze pe aspecte economice, pe strategiile care sunt în țară astfel încât să contribuie la creșterea economică și prosperarea țării”, a declarat Pirkka Tapiola, Șeful Delegației Uniunii Europene.

Evenimentul a fost pregătit minuțios și cu multă sârguință de către organizatori.

„Organizarea a început încă de la începutul verii din luna iunie și până în luna septembrie. Am muncit foarte intens pentru că să organizăm acest eveniment la cel mai înalt nivel. La această ediție numărul participanților a crescut atât în număr cât și în calitatea produselor și activităților care se desfășoară la acest eveniment și partea distractivă anul acesta are o durată mai mare. Noi ne dorim foarte mult ca știința să fie cât mai aproape de publicul larg, ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este știința în activitățile zilnice.” ne-a spus Luminița Mihalache, una dintre organizatoare.

Vizitatorii  au avut ocazia să vadă o mulțime de invenții și experimente. Mai mult decât atât, aceștia au avut posibilitatea să se încerce și în rolul de cercetător.

„Acest eveniment este binevenit la noi în țară, deoarece face posibilă promovarea oamenilor de știință și succesele acestora. Totodată familiarizează societatea cu cercetările științifice care pot ușura viața oricui. Mi-a plăcut faptul că fiecare vizitator se putea încerca în rolul de cercetător, cunoscând complexitatea domeniilor științifice prin intermediul expozițiilor expuse de participanții și desigur partea festivă, care a adus pe scenă oameni talentați din țară.” a afirmat Gabriela Șargo, vizitatoare.

European Researchers NIGHT Moldova este un proiect finanţat de Comisia Europeană şi face parte din seria evenimentelor Marie Curie, un program UE pentru susţinerea cercetătorilor. În Republica Moldova evenimentul se află la cea de-a III-a ediție.

Constantin Topală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente