Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Neglijența autorităților, taxată de CtEDO

Neglijența autorităților, taxată de CtEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat încălcarea dreptului la libertatea de întrunire și de asociere în cauza Promo-LEX și alții c. Moldova.

La 3 februarie 2009, reprezentanții Asociației Promo-LEX și CReDO, alături de alte organizații ale societății civile au participat la un protest pașnic organizat în fața Procuraturii Generale, în susținerea democrației şi a drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv dreptul la libertatea de întrunire și asociere. La eveniment a participat și Igor Grosu, ulterior reclamant în cadrul dosarului.

La puțin timp de la începutul acțiunii, manifestanții au fost atacaţi cu gaze lacrimogene, de către un grup de indivizi care purtau măști, fiind declanșată o bătaie soldată cu diverse leziuni corporale ale protestatarilor.

Deși altercațiile s-au petrecut în fața procurorilor din cadrul Procuraturii Generale și a fost solicitată intervenția poliției, cu un apel la 902, aceștia au refuzat să intervină în vederea stopării violenței, restabilirii ordinii publice și documentării obiective a cazul. Imagini video disponibile aici.

Reclamanții Asociația Promo-LEX și CReDO nu au solicitat despăgubiri materiale sau morale, statuând că recunoașterea violării ar constitui o satisfacție echitabilă, iar Igor Grosu urmează să primească 1000 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

Astfel, Înalta Curte a constatat violarea art. 11, dreptului la libertatea de întrunire și de asociere și a art. 13, dreptul la un recurs efectiv.