Piața imobiliară de lux a Londrei se întoarce în 2008: Brexit doboară prețurile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Valoarea proprietăților de lux din Londra va scădea considerabil începând cu acest an, în urma votului dat de britanici în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, arată o analiză a agenției imobiliare Savills.

Prețul proprietăților de lux din capitala Marii Britanii va coborî cu 9 procente în cursul acestui an, susțin agenții imobiliari, citați de Bloomberg. Va fi cea mai mare scădere înregistrată în sectorul premium al pieței imobiliare londoneze din 2008 și până în prezent, după cum arată analiză Savills.

Votul pro-Brexit pare să stea în spatele acestei evoluții a pieței imobiliare din Londra, în contextul în care prognozele făcute în octombrie 2015 indicau doar o stagnare a prețurilor proprietăților de lux.

Cu toate acestea, evoluția pieței imobiliare de lux din capitala britanică este ascunsă în ceață, atâta timp cât nimeni nu poate anticipa care va fi deznodământul negocierilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.

„Brexit a reprezentat un test al realității pentru segmentul superior al pieței imobiliare, care oricum fusese afectat de creșterea succesivă a impozitelor pe tranzacții.

Este dificil să spunem de unde va apărea o presiune ascendentă pe prețuri până nu știm și rezultatul negocierilor”, afirmă Lucian Cook, director cercetare în cadrul Savills.

Proprietarii de reședințe de lux din capital Regatului Unit sunt într-o febrilă căutare de clienți, după ce taxa de timbru aplicată tranzacțiilor a crescut până la 15% în luna aprilie a acestui an.

Savills crede că lipsa cumpărătorilor este justificată și prin incertitudinea adusă de votul pro-Brexit din luna iunie, potențialii clienții așteptând să vadă care va fi impactul economic al ieșirii Mării Britanii din UE și în ce direcție se îndreaptă negocierile dintre cele două părți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...