Andrian Candu: Ar putea apărea o televiziune a Parlamentului

Parlamentul examinează în prezent o serie de propuneri menite să sporească gradul de transparență a Legislativului și de deschidere a acestuia față de cetățeni. Este vorba de implementarea unei rețele Intranet a Parlamentului, utilizarea serviciilor de e-guvernare și crearea unei televiziuni a Parlamentului.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Consiliului ONG.

”O televiziune a Parlamentului, care să fie difuzată prin cablu în regim non-stop, cum există în multe țări ale lumii, este necesară. Aceasta urmează să transmită în direct ședințele plenare, ale Biroului permanent și ale comisiilor permanente, ale grupurilor de lucru și comisiilor de anchetă, declarațiile de presă ale deputaților”, a menționat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a încurajat reprezentanții societății civile să înainteze propuneri de perfecționare a cadrului legislativ, în special la capitolul luptei împotriva corupției.

Între altele, Andrian Candu a anunțat că a solicitat ca viitoarea Comisiei de anchetă pentru elucidarea situației de pe piața financiară și valutară a Republicii Moldova să includă membri ai societății civile în calitate de observatori.

De asemenea, Președintele Parlamentului a îndemnat societatea civilă să participe la elaborarea caietului de sarcini al noului concept al site-lui Parlamentului, precum și să ofere expertiză la proiectul noului Regulament al Parlamentului, după ce acesta va fi definitivat.

La rândul lor, reprezentanții societății civile i-au îndemnat de deputați să urgenteze adoptarea legislaţiei privind asigurarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi în procesul electoral şi politic, a ”legii 2%”, a legii privind finanțarea partidelor politice, a modificării Codului audiovizualului privind transparența proprietății mass-media și a cadrului legislativ referitor la procurarea serviciilor sociale de către societatea civilă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.