Papa Francisc: Jurnalismul care răspândește teama și bârfele este o formă de „terorism”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jurnalismul bazat pe bârfe și zvonuri e o formă de „terorism”, iar media care stereotipizează toată populația sau alimentează teama față de migranți acționează în mod distructiv, a declarat joi Papa Francisc, informează Reuters. Suveranul Pontif a făcut acest comentariu adresându-se breslei jurnaliștilor din Italia. Papa le-a recomandat reporterilor să depună eforturi suplimentare în căutarea adevărului, în special într-o epocă în care știrile se difuzează non-stop.

Răspândirea de zvonuri este un exemplu de „terorism prin care o persoană poate fi ucisă prin cuvinte”, a spus suveranul Pontif. „Acest lucru este valabil în special pentru jurnaliști, pentru că vocea lor poate ajunge la oricine și este o armă foarte puternică”, a spus Papa, potrivit Agerpres.

În Italia, mai multe ziare sunt intens politizate și sunt deseori folosite pentru a discredita anumite persoane care au viziuni politice diferite, prin publicarea de zvonuri legate de viața lor privată.

În 2009, publicațiile deținute de familia lui Silvio Berlusconi au fost criticate de breasla jurnaliștilor pentru că au publicat articole ce puneau sub semnul întrebării credibilitatea unui magistrat care dăduse o pronunțare potrivnică unei societăți aflată în proprietatea familiei fostului premier. Materialele de presă făceau referire la modul în care magistratul se îmbrăca, inclusiv la culoarea ciorapilor pe care îi purta și la plimbările sale în parc.

Papa Francisc, care a luat deseori apărarea refugiaților și migranților, a adăugat că jurnalismul nu ar trebui să fie folosit ca „armă de distrugere împotriva persoanelor sau chiar a popoarelor”. „Nu ar trebui să alimenteze nici teama în fața unor evenimente precum migrația forțată de război și foamete”, a adăugat Pontiful.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...