Infecţiile rezistente la medicamente se pot dovedi mai periculoase decât criza financiară din 2008

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Infecţiile rezistente la medicamente au potenţialul de a cauza un efect economic similar, sau chiar mai sever, decât cel cauzat de criza financiară din anul 2008, relevă un nou raport elaborat de către Banca Mondială, cu titlul „Drug Resistant Infections: A Threat to Our Economic Future”.

Cercetarea evidenţiază faptul că un scenariu cu rezistenţă antimicrobiană ridicată (RAM) – situaţie în care antibioticele şi medicamentele antimicrobiene nu mai tratează infecţiile în modul corespunzător – ar putea conduce la situaţia în care ţările cu venituri reduse pot pierde mai mult de 5% din PIB şi pot introduce în situaţia de sărăcie extremă 28 de milioane de persoane până în 2050, în general în ţările în curs de dezvoltare.

Spre deosebire de criza financiară din anul 2008, nu există perspective de revenire ciclică pe termen mediu, deoarece impactul costisitor al RAM ar persista, spune Banca Mondială.

Principalele constatări ale raportului au la bază prognozele Grupului Banca Mondială cu privire la economia globală pentru perioada 2017-2050.

Astfel, până în anul 2050 PIB-ul global s-ar reduce cu 1,1% în cazul unui scenariu RAM cu impact redus şi cu 3,8% în cazul unui scenariu RAM cu impact ridicat. Până în anul 2050 ţările cu venituri reduse ar avea o pierdere mai mare în fiecare an, iar această pierdere ar depăşi 5% din PIB în 2050 în cazul celui de-al doilea scenariu.

Ar exista o creştere semnificativă a sărăciei extreme din cauza RAM. În anul 2050, volumul exporturilor globale reale se va reduce cu 1,1% în cazul scenariului cu impact redus şi cu 3,8% în cazul scenariului cu impact ridicat.

Creşterea globală a costurilor asistenţei medicale poate varia între 300 milioane USD şi poate depăşi nivelul de 1 miliard USD pe an până în 2050.

Până în anul 2050 declinul global al producţiei de şeptel poate varia între 2,6% şi maxim 7,5% pe an.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...